Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Köszönöm, Elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha valaki egy új parlamenti ciklusban elsõként kér napirend elõtti hozzászólásra lehetõséget, úgy vélem, valóban rendkívüli ügyben kell szólnia. Amiért én szót kértem, olyan, úgy gondolom, pártok, sõt országhatárok felett álló rendkívüli ügy, melyrõl az õszi ülésszakon lehet, hogy már késõ lesz szólni. Ez a kolozsvári Mátyás-szobor védelme.

Mint ismeretes, e szobor helyén ásatásokat terveznek, s lehet, hogy rövidesen eltávolítják. Ebben az esetben elkerülne helyérõl Fadrusz János remekmûve, mely a Szent Mihály székesegyházzal olyan együttest alkot, amely méltán vált a romániában élõ magyar kisebbség szimbólumává. Ha ezt ásatások ürügyén eltávolítják, holnap akár a székesegyházat is lebonthatják.

Az ügyben egyébként a román régészek is megszólaltak, s õk is tiltakoznak az ellen, hogy az archeológiát politika eszközévé tegyék. Úgy vélem, a szobor védelme nemcsak a magyarok ügye, hanem valamennyi népé, így a románoké is, ezért az együttest a világszervezet védelme alá kellene helyezni.

Hozzászólásomat azért is teszem, mivel a kormányváltás idõszakában vagyunk. Szívesen hallanánk minél hamarabb arról, hogy a leendõ külpolitikai irányzat tett-e már valamit, illetõleg mit tesz ebben az ügyben. A jó irányban változó Kelet-Európában sajnos ilyen jelenségek is vannak, ezért össze kell fognunk értékeink védelmében. A szobor eltávolítása nagyon megnehezítené a két ország között felgyülemlett vitás kérdések megoldását.

Úgy vélem, szükséges és nem hiábavaló, hogy a magyar parlamentben is elhangzik egy kiáltás - talán még nem rekviem - a kolozsvári Mátyás-szobor védelmében. Köszönöm figyelmüket. (Taps. - dr. Torgyán József jelentkezik.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage