Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmányügyi, törvény-elõkészítõ, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vita érdemébe nem kívánok beleavatkozni, nem kívánok érdemben állást foglalni a törvény tartalmáról, csak néhány ténybeli pontosításra szeretnék sort keríteni.

Talán elhallás vagy félreértés következtében jelezte azt Dávid Ibolya, hogy mintha Kuncze Gábor azt mondta volna, hogy a bizottság ezt már megtette korábban. Dávid Ibolya - ahogy említette is - ott ült a bizottság ülésén, és ezt a kifogását, amirõl most szó van, a bizottság ülésén nem ismertette, ezért a bizottság ezzel nem tudott foglalkozni, ez csak a mai napon érkezett meg. Azért is nem tette meg nyilván annak idején, hiszen 1990-ben, amikor ezt a témát vitattuk, az önkormányzati törvényt már elfogadta a Ház, az önkormányzati törvény hivatkozott passzusai már éltek, és természetesen akkor senkinek nem jutott eszébe az érdekképviseletek megkérdezése - annak idején a '90-es törvényrõl nem is nyilvánítottak véleményt az érdekképviseletek, és ilyen precedens alapján nyilván nem is feltétlenül kellett volna most az érdekképviseleti véleményeket keresni. Hozzáteszem azonban: nem igaz az az állítás, hogy az érdekképviseletek nem nyilváníthattak véleményt ebben a kérdésben: az SZDSZ részérõl tudom állítani, hogy annak idején, amikor a pártprogramok vitája folyt, valamennyi érdekképviselettel ismertettük programunk ezen részét, és az érdekképviseletek véleményt nyilvánítottak.

(18.00)

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy az elõzõ Országgyûlés önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendõrségi bizottsága is végzett egy felmérést, amelynek az egyik kérdése a polgármesterre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok felülvizsgálata volt. Ezzel kapcsolatban hét érdekképviselet nyilvánított véleményt. Szeretném azt is megjegyezni, hogy a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek elhatárolása elég bonyolult kérdés. Az a testület, amelyet képviselõnõ idézett vezetõjének újságbeli nyilatkozatából, egy szakmai szervezet, az nem önkormányzati érdekképviseleti szervezet. Az önkormányzat érdekképviseleti szervezetei közé olyanok tartoznak, amelyek önkormányzati jellegûek. Ez az államigazgatásban tevékenykedõ szakmai szervezet, a jegyzõk szakmai szervezete, akiket sok mindenben meg kell kérdezni, de az önkormányzati érdekképviseleti szervek között biztos, hogy ez nem a jegyzõk szakmai szervezete; esetleg a közalkalmazotti törvénynél kell õket megkérdezni.

Szeretném azt is jelezni, hogy mindenfajta félreértés elkerülése végett abban a pillanatban, amikor ez az igény megfogalmazódott - vagyis a mai napon 3 órakor -, intézkedtem, hogy a holnapi bizottsági ülésre az önkormányzatok érdekképviseleteinek megbízottjait hívjuk meg, és a holnap reggel fél 9-kor kezdõdõ bizottsági ülésen ott lesznek. Hozzá kell azt is tennem, hogy a képviselõ asszony nagyon jól tudja, hogy az elmúlt ciklusban a bizottsági ülésen a bizottság akkori többsége rendszeresen, mereven elzárkózott az érdekképviseletek ilyen értelmû meghallgatásától. Ezzel a tradícióval szakítani kívánunk. A holnapi napon szavazásra kívánom bocsátani, hogy ezek az érdekképviseletek a bizottság ülésén kifejthessék véleményüket.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage