Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Az elõterjesztõ felelõssége, hogy az érdekvédelmi szervezetek véleményét csatolja.

A képviselõ úr arra hivatkozott, hogy a programjuk elkészítésénél ezeket már figyelembe vették. Sem az önkormányzati törvény, sem a jogalkotási törvény nem a pártprogramokra írja elõ azt, hogy véleményeztetni kell, hanem az adott törvényjavaslatra, mi több, a törvényjavaslatok sorozatára, ha az egy módosításhoz érkezik.

A kamarák testületként járnak el, és Fogarasi úr ezt az újságban látott véleményét nyilván egyedül azért tette meg, mert ilyen megkeresés nem érkezett, és a testület nem tudott véleményt kialakítani. De én félek attól, hogy ha minden érdekvédelmi szervezet testületként jár el, eleget tudnak-e tenni annak a jogalkotási törvényben írt kötelezettségnek, hogy megfelelõ idõtartamot kell biztosítani arra, hogy ezek az érdekvédelmi testületek a véleményezésüket meg tudják oldani.

Még egy észrevételem van. Az elmúlt négyéves gyakorlatunkból azt hiszem, a képviselõ úr nagyon jól emlékszik arra, személyesen voltam amellett, hogy az érdekvédelmi szervezeteket ne vonjuk be a parlament mûködésébe, hiszen a demokráciában szokásos módszer az, hogy a törvény-elõkészítés folyamatában kell nagyon hatékonyan kikérni az érdekvédelmi szervezetek véleményét, nem pedig a parlamentet kell ennek színhelyéül tenni. A bizottság dönthetett úgy az elmúlt idõszakban is, hogy kivételesen ez pótolható, ha - ismétlem még egyszer - megfelelõ idõ áll rendelkezésre a véleményezésre. Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage