Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm. Tisztelt elnök asszony! Tisztelt Ház!

Nem vagyok olyan borúlátó, mint néhányan. Nem hiszem, hogy ez az elsõként elõterjesztett javaslat valamiféle sötét hatalmi mahináció elõrevetülõ árnyéka. Bízom abban, hogy egy 72 százalékos többségû koalíció csak a hõség, illetve a koalíciós egyeztetõ tárgyalások okozta fáradtság következtében terheli az Országgyûlés elsõ ülésnapját ezzel a témával. Ugyanis valóban, ez, ha tetszik, 20 képviselõ magánügye lehetne.

(19.00)

Most nem kívánok arról beszélni, amit a '90-es vitában pro és kontra itt már sokan felelevenítettek, hiszen '90-ben más helyzet volt. Egyszerûen arról van szó, hogy azóta, az akkor elfogadott jó vagy rossz törvényt alkalmaztuk, eszerint választottunk. És van, aki szerint ez sérti az Alkotmányt, mely szerint ugyan az összeférhetetlenség eseteit, más eseteit a felsoroltakon kívül törvény is megszabhatja; van, aki szerint nem sérti - ezen nagyon sokáig el lehet vitatkozni jogász barátainknak, bizonyítandó, hogy a jog még mindig a politika szolgálóleánya.

De egy dologról azért, nem jogászként, hadd mondjak véleményt: ha nem az Országházban, az ország Házában, hanem a legutolsó falusi kocsmában leül valaki ultizni, és amikor az elszámolásra kerül a sor, akkor a kanaszta szabályai szerint próbálja a pénzt behajtani; mert kiderült, hogy közben pisztoly van a zsebében, akkor épp megtalálja - ezt ott nem szokták méltányolni. Na most itt, ha mi méltányoljuk, azt hiszem, hogy igen sok emberben az a furcsa, vitás érzés támadna, hogy ezek az urak, hölgyek valahogy menet közben cinkelik a lapokat. Mondom én biztos vagyok benne, hogy ez az összes ügyrendi zûrzavar, elõkészítetlenség, szabálytalanság kizárólag a feszített munka rovására írható. Ezért javasoltuk módosító indítványunkban azt a megoldást, amely azt hiszem, hogy konstruktív javaslat, hiszen nem kerül abba a helyzetbe a leendõ két kormánypárt vezetõje, hogy egy törvényjavaslatukról rossz visszhang támadjon a közvéleményben netán sötét jóslatok jelenjenek meg; ugyanakkor nem kerül abba a helyzetbe, hogy ezt vissza kell vonnia. Éppen ezért javasoltuk tehát, hogy kiküszöbölendõ ezt az utólagos elszámolási problémát, a törvényjavaslatot majd a következõ helyhatósági, önkormányzati választásoktól alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy húsz képviselõnk rosszabbul jár, de a következõ választáson a választópolgár és az induló önkormányzati polgármesterjelölt már abban a biztos tudatban, emelt fõvel állhat a választói elé, hogy nem spekulál arra, hogy néhány párt programjában a fennálló helyzet majdani megváltoztatását ígérte.

Mindenképpen ez lenne, azt hiszem, a jelen helyzetben, ebben a hõségben az egyetlen olyan kompromisszumos megoldás, amiben meg lehetne egyezni.

Egyébként tisztelettel kérem, hogy minden matematikai számítás ellenére ezt az indítványunkat szíveskedjék a Ház támogatni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage