Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Annak érdekében, hogy Torgyán képviselõ urat megkíméljem egy további felszólalástól, szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy merõben eltér az Országgyûlés eddigi gyakorlatától az, amit Dávid Ibolya javasolt eddig.

Az alkotmányügyi bizottság törvények sokaságát tárgyalta meg. Soha egyetlen önkormányzati érdekképviseleti szervet nem hallgatott meg. Ilyen esetekben a képviselõk sem írásban, sem szóban nem ismerhették meg az érdekképviseleti szervek véleményét. (Dr. Szabó Iván: Megkérdezték!) Az elõterjesztõk ehhez... azt mondja Szabó Iván, hogy megkérdezték, de ezt a képviselõkkel nem közölték annak idején.

(11.30)

(A jegyzõi széket Dr. Kiss Róbert helyett Nahimi Péter foglalja el.)

De ez az adott kérdés szempontjából közömbös.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy több önkormányzati szövetséget kértünk meg állásfoglalásra. Ezek közül a Torgyán képviselõ úr által említett Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Önkormányzatok és Önkormányzati Képviselõk Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Pest megyei önkormányzati alelnöke és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége küldte el a bizottságba személyesen a képviselõit, közülük három, az utóbb felsorolt három tudott testületi véleményrõl számot adni, és ebben a vonatkozásban helytállóan tájékoztatta az Országgyûlést Torgyán képviselõ úr, hogy ezen szövetségek megvitatták és nem értenek egyet az elõterjesztéssel. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a bizottság ülésén testületi álláspontot nem tudott ismertetni, õ személyes véleményeként szintén ellenezte a javaslatot. A Községi Önkormányzatok Szövetsége elnöke faxon juttatta el a képviselõkhöz a véleményét, amit a bizottsági ülésen szétosztottunk, és ennek a képviselõk számára történõ sokszorosítása is lehetséges. Ezt, a faxnak a lényegi tartalmát én mint elnök a bizottságon ismertettem, ezt most is megteszem.

A Községi Önkormányzatok Szövetsége egyetért a javaslattal, kimondottan szükségesnek tartja, hogy az önkormányzatok gondjai a polgármesteri tisztség betöltésén keresztül is bejussanak a Parlament falai közé. Hasonlóképpen a Magyar Faluszövetség elnöke is helyesli a javaslatot.

Ezek történtek az alkotmányügyi bizottságon ismertetésként, vagy ezek a meghallgatások, és az alkotmányügyi bizottságon ezek a vélemények hangzottak el.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy az alkotmányügyi bizottság ülését megelõzõen az önkormányzati és rendészeti bizottság is megvitatta a módosító indítványokat, és ott is megtörtént az érintett érdekképviseletek meghallgatása. Tudomásom szerint ott eggyel több érdekképviselet véleménye hangzott el.

Tehát ennyiben tájékoztattam az általános vita lezárása elõtt. A jegyzõkönyvek gyorsírással készülnek, viszonylag hosszú ideig tart, amíg a legépelés megtörténik. A fõtitkárságot kérdezem, hogy erre mennyi szünetre van szükség, illetõleg elnök úr nyilatkozatát kérem. Ha ez gyorsan mehet, akkor szerintem az alatt az idõ alatt, amíg az alkotmányügyi bizottság megvitatja a beérkezõ, részint csatlakozó, részint nem csatlakozó módosító javaslatot, a képviselõk kézhez kaphatják ezt a véleményt.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage