Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A kormánykoalíció az elmúlt idõkben, a választások után a sajtóban, rádióban, televízióban állandóan azt hirdette, hogy a széles társadalmi megbeszélés alapján az érdekegyeztetést rendkívül fontosnak tartja, s úgy döntsön, hogy az a társadalom legnagyobb megelégedésére legyen. Ugyanakkor ennél az elsõ adandó problémánál megállapítható, hogy az érdekképviseleti szervezetek - amelyeknek szakmájához tartozik az önkormányzati gyakorlat, a polgármesteri hivatás stb. - e javaslattal szemben egyértelmûen negatívan foglaltak állást.

Nem kívánom részletezni - mert nem vagyok önkormányzati szakember -, hogy mennyire hevenyészett ez a törvényjavaslat. Én, mint "fiatal", kezdõ képviselõ csodálkoztam, hogy kétsoros indokolással, olyan indokolással, hogy "csak" egyáltalán be lehet terjeszteni egy komoly parlamentbe valamit - de ez nem hozzám tartozik.

Ezekután nekem az a javaslatom - mivel annyira egyértelmûen negatívak a hozzáértõ szakvélemények -, hogy elegáns dolog lenne, ha a javaslatot a beterjesztõ visszavonná, de legjobb és legrosszabb esetben is a Dávid Ibolya képviselõnõ javaslatát fogadná el, amely azt mondja, hogy jobban nézzük át, jobban beszéljük meg, egyeztessük az érdekeket, nem kell elkapkodni, nem olyan sürgõs ez az ügy, térjünk rá vissza késõbb, s akkor döntsünk ebben a kérdésben.

Azt hiszem, ha most a többség erõszakkal megszavazza ezt a törvényt - annak ellenére, hogy a hozzáértõk ellenvéleményt mondanak és nyújtanak be -, akkor nem valószínû, hogy a jövõben az egyeztetésnek komoly alapja lesz és eljönnek egyezkedni önökkel, mert úgy látszik, az csak kampányfogás, ígéret volt, hogy ezzel különbözõ kormányzati stílust valósítanak meg. Ugyanakkor a többség keményen végrehajtja, amit elhatároz, s egyáltalán nem veszi figyelembe a társadalom, nem veszi figyelembe a kisebbség érdekeit. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage