Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Néhány gondolattal szeretnék a vitában elhangzottakra és a módosító indítványokra visszautalni. Egy olyan kérésem is van, ami talán etikai oldalról ennek a kérdésnek a feloldását jelenti, ha az következik be, hogy a többség keményen elhatározta, hogy ezt a törvénymódosítást eredeti formájában átviszi.

Talán már elolvasták képviselõtársaim azt, amit a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége nevében Bányai Judit a bizottság elõtt mondott. Ha elmondtam, amit mondott, fordítva szeretném feltenni a kérdést. "Olyan észrevételek is elhangzottak - mondja õ, mármint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségében -, hogy a jelenlegi parlamenti képviselõk, akiket ez a kérdés érint, amikor elvállalták a képviselõjelöltséget, tudtak errõl az összeférhetetlenségrõl, és olyan feltételek között vállalták végig a jelölést és az egész procedúrát, hogy tudták, mivel jár, és vállalták, hogy esetlegesen ennek milyen következménye van."

Tisztelt Képviselõtársaim! Az késztetett szólásra, hogy Dornbach Alajos a nem visszamenõ hatályról szólt. Én fordítva teszem fel ezt a kérdést: mit csináljunk azokkal a polgármesterekkel, akik tudtak az összeférhetetlenségrõl, és nem jelöltették magukat képviselõjelöltnek, holott esélyük lett volna a megválasztásra, de tudták, hogy fennáll az összeférhetetlenség és nem akartak lemondani a polgármesterségükrõl, s tõlük most egy esélyegyenlõséget elvettünk. Ez a törvénymódosítás most nem tudja jóvátenni, hogyl pótválasztással induljon az a polgármester, aki ennek tudatában nem vállalta annak aláírását, hogy megszünteti az összeférhetetlenséget. (Taps a jobb oldalon.)

Azt hiszem, hogy visszamenõleg kodifikálni akarunk - és megítélésünk szerint ez az alkotmányellenes - egy olyan helyzetet, amely újra nem állítható elõ.

A másik kérdés, ami elhangzott, Kutrucz Katalin is utalt rá: a polgármestereket hogy ítéli meg a tisztelt Ház. A mai vitában is elhangzott, hogy mennyire hasonlatos ez a dolog: a hatalmi ágaknál ide fonódik, oda fonódik, mégsem összeférhetetlen, mert miniszter is lehet a képviselõ.

Tisztelt Országgyûlés! Ha miniszter lesz a képviselõ, nem kapja meg a teljes képviselõi fizetését. Ebbõl az következik-e, hogy miniszternek lenni sokkal nehezebb dolog, mint - mondjuk - Budapest fõpolgármesterének lenni, mert azt el lehet teljes állásban, teljes fizetéssel képviselõként is és polgármesterként is látni. De ha valaki elmegy történetesen belügyminiszternek vagy környezetvédelmi miniszternek, az sokkal nagyobb munka, mint a fõpolgármesteré, mert akkor már nem jár a képviselõi teljes fizetés. Tehát van egy diszkrimináció a polgármesterekkel szemben, amely - igenis igazuk van - a munkájuk és fontosságuk lebecsülését jelenti, mert az nem is olyan fontos, mint a képviselõ és a miniszter relációjában.

Van egy másik félelmem is. Ezt az ellentmondást látva én komolyan félek attól, hogy néhány hét múlva itt fogjuk látni, hogy ez tényleg ellentmondás. Hát kapjanak a miniszter képviselõk is teljes fizetést, s akkor nagyon olcsó kormányt és parlamentet hozunk majd megint létre.

Felteszem azt a kérdést, bár lehet, hogy ez humoros dolognak tûnik, mert abszurd az elképzelés, de az abszurd elképzelés mögött is lehet jogi logika: mi van abban a nem várt és nem vélelmezett, de nem kizárható esetben, ha az összeférhetetlenség tudatában azért szavazták meg a polgármestert, hogy helyben megszabaduljanak tõle. A választópolgárok olyan tudatban szavaztak, amely nyilvánvalóan egy más helyzetet eredményezett.

Tisztelt Képviselõtársaim! Van egy javaslatom ebben az ügyben arra az esetre, hogy ha a parlament többsége eredeti formájában átviszi ezt a dolgot. Most - gondolom - nagyon sokan nézik esténként, éjszakánként a futball világbajnokságot. Ismerjük azt a figurát, amikor az egyik csapat játékosa megsérül, akkor a saját csapattagjai kirúgják a taccsvonalon kívül a labdát, hogy legyen mód ápolni, s ilyenkor amikor a bedobás következik, az ellenfél visszaadja a labdát, mert a sérült érdekében ez nagyon sportszerû.

(14.50)

Én arra kérem nagy tisztelettel azt a néhány polgármestert, aki most itt arra vár, hogy legálisan polgármester legyen az ellentmondás feloldása után, hogy gesztusként, mert novemberig úgysincs sok idõ, önként, vagy függetlenül, mert nem kényszeríti õket a törvény, mondjanak mégis le polgármesterségükrõl, mint ahogy van már, aki megtette; vagy önként erre az idõre, ha õket újra meg nem választják, képviselõi honoráriumukról maguk mondjanak le. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage