Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Horn Gyula miniszterelnök-jelölt úr bevezetõ beszédében az elõzõ kormány legnagyobb hibájaként a mezõgazdaságot említette, mondván, hogy a legnagyobb csapás itt történt. Pontosan ezért és a korábban meglevõ folyamatos kritikák miatt olvastam oly nagy érdeklõdéssel a kormányprogramnak a mezõgazdaságról szóló fejezetét, megkeresvén benne azokat a pontokat, amelyek valóban egy csodálatos jövõt fölvázolva, eszköztárral megerõsítve bemutatni tudnak.

Sajnálatomra, nagy csalódásomra ezt ebben az anyagrészben nem találtam. Azt mondhatom, hogy a kormányprogram ezen fejezete a két koalíciós párt programjából vett mondatok egymás mellé rendelése, egymás mellé tevése, okozva ezzel önmagában ebben a fejezetben is súlyos ellentmondásokat, lévén hogy a folyamatosság, a piacgazdaságra való áttérés és továbbépítkezés elemei ütköznek azon restaurációs törekvésekkel, amelyek nagyjából a nyolcvanas évek elején voltak ismertek és talán elfogadhatóak.

Úgy gondolom, emiatt az anyagon végig a folyamatosság és a szocialista tervgazdasághoz való visszatérés szemlélete tükrözõdik, amely biztosan súlyos konfliktusokat fog okozni a kormányprogram végrehajtásánál.

A folyamatosságnak örülünk, lévén hogy nagyon sok elemét az Antall-kormány agrárpolitikájának átveszi az új program, sõt örömmel mondhatom, hogy a szerzõk kitûnõen ismerik az Antall-kormány agrárpolitikáját, lévén hogy számos mondat szó szerint ugyanaz ebben a programban, mint az elõzõben. (Derültség az ellenzéki képviselõk soraiban.)

Azt hiszem, ez azt jelzi, hogy végül is nem volt minden rossz. S az, ami az agrárpiaci rendtartásra, a reorganizációra, a mezõgazdaságfejlesztési alapra és a kárpótlásra vonatkozik, azok a megállapítások egyértelmûen helytállóak, s nagyon örülünk, hogy ezeket az új kormány a jövõben is vinni akarja, sõt tovább akarja fejleszteni.

Úgy gondoljuk, nagyon jó, ahogy a kívülállók üzletrészére próbálnak megoldást találni. Erre a Boross-kormány elkészített már egy anyagot. Szívesen átadjuk tanulmányozásra.

Súlyos problémákat látunk azonban a makrogazdasági szemléletet illetõen. Az anyag célkitûzései, például a devizabevétel növelése, azt jelzi, hogy inkább ilyen tervgazdasági szemlélet hatja át az anyagot. Úgy gondolom, az exportnak akkor van értelme, ha az egyben gazdaságos is. Magyarország nem kelhet versenyre a fejlett világ exporttámogatásával, mert biztos, hogy abban bukása lesz.

Úgy gondolom, helyette sokkal többet kellene koncentrálnia az anyagnak arra, hogyan lehet a magyar mezõgazdaság versenyképességét a hatékonyság javítása útján fejleszteni és javítani. Errõl viszont sajnos semmit nem találunk.

(13.40)

Az anyag burkoltan végig a termelõszövetkezetek újjáépítését célozza. Több helyen is szerepel az a nagyon meglepõ mondat, mely szerint közösen kezelt tulajdonrészek ésszerû tulajdoni formáját kell kialakítani és az ehhez való támogatást megadni. Talán nem újra az oszthatatlan közös tulajdonra gondolnak - remélem, nem.

Versenysemlegességet hirdet az anyag, ugyanakkor állandóan az tér vissza, hogy egy bizonyos formát, a szövetkezést külön, mindenféle eszközzel, adóskonszolidációval, közvetlen támogatással támogatni kell.

Nagyon félõ az a rész, amely a jogbiztonsággal kapcsolatos, lévén, hogy máris szinte az összes agrártörvényt módosítani szeretnék. Gondolok itt akár az agrárkamarára, akár a földtörvényre, akár arra, hogy a földtörvény módosítása egyben azt jelentené, hogy a külföldiek könnyedén termõföldtulajdonhoz jutnának Magyarországon. Nem hiszem, hogy az MSZP annak idején ezt így gondolta.

Az ellentmondások miatt, ami a támogatás, az igény és a forrás meg nem léte között van, úgy gondolom, célszerû lenne átdolgozni ezt az anyagot, és talán - ezt mint volt közigazgatási államtitkár mondom - a tárca szakértõinek bevonásával, hogy valóban egy egységes program keletkezzen ebbõl a két egymás mellett futó, egymás mellé rendelt programból. Gondoljunk csak arra, hogy az exportszubvenció egymilliárd dolláros export esetén 15 milliárdos többletköltséggel járna! Azt hiszem, ezt újragondolva, a forrásokat megkeresve kellene a programot újra elõvezetni. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage