Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP):

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a kormányprogram pénzügyi részéhez fûzzek néhány gondolatot.

Elõször is e tekintetben az arányérzéket kérem számon a program készítõitõl. Szembetûnõ az aránytalanság a pénzügyi rész és a program összes, pénzt igénylõ része között. Itt érthetõen ugyanaz a gazdaságpolitikai dilemma van beterjesztve, amivel a leköszönõ koalíció is szembenézett, csak változott körülmények között és erõs politikai felhanggal. A szociál-liberális hangszerelés sem fedheti el azonban azt a tényt, hogy ugyanazon a szûk ösvényen lehet és kell továbbmennünk.

Mi is üdvözöljük a meghatározó feladatok között a beruházások és megtakarítások ösztönzését, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését - az egyensúlyjavítás, az infláció megfékezése és a munkanélküliség csökkentése mellett. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a prioritást most már valóban a gazdasági növekedésnek kell adni.

Egyetértünk az államháztartás reformjával. Számon is fogjuk azonban kérni ígéreteiket, melyeket a túlköltekezõ állam képének a választók elé festésével tettek. Ha komolyan gondoljuk a gazdasági növekedést, akkor az állam és az állampolgár szempontjából is elsõsorban a vállalkozó, a vállalkozások helyzetét kell javítani. E téren a program vajmi keveset nyújt. Két helyen is említi az átalányadózás bevezetését, jelentõségét túlértékelve, hiszen ez csak egy adózási forma, és várhatóan többletadóterhet jelent. Ugyanakkor korlátozni kívánják a kisvállalkozók választási lehetõségét az szja és a társasági adó között.

Itt lenne már az idõ a több gyermeket nevelõ családok adóterheinek lényeges csökkentésére, akár más források igénybevétele árán is - de ezen a fontos területen is adós marad a kormányprogram.

A kétkulcsos áfa bevezetése annak idején az ellenzék igen nagy ellenállásába ütközött, óvták a lakosságot a további terheléstõl. S most hatalomra kerülve - lehet, hogy ennek is köszönhetõen - máris meghirdetik az egykulcsos általános forgalmi adó bevezetését, ami nyilvánvalóan további adóterhelést jelent.

Itt szeretnék rámutatni arra az ellentmondásra, hogy a volt ellenzék sok követelése, melyek tulajdonképpen választási sikerüket megalapozták, a jelenleginél rosszabb pénzügyi helyzetet eredményezett volna. Így a valóban súlyos költségvetési hiány, mely a volt koalició bûnlajstromán szerepel, s amelyet valóban jó lenne lefaragni, valójában még mindig a negyven év öröksége. A külsõ államadósság növekedése - a bûnlajstrom másik pontja - hogyan lett volna elkerülhetõ a világméretû recesszió, az exportpiacok beszûkülése mellett? Könnyû megjósolni, hogy ez a kormányprogram már most magába involválja a külsõ finanszírozás további bõvítését is.

Mindezek ellenére mi sok sikert kívánunk a cél, a konfliktusokkal is terhes pénzügyi gazdasági program teljesítéséhez - azzal a gondolattal, hogy a fõ terhet viselõ lakosságnak végre minél hamarabb jobb legyen. A Kereszténydemokrata Néppárt kész segíteni ebben, de egyben fél is és aggódik is. Mivel az új koalíció tulajdonképpen választási akarattal szemben valósult meg, hiszen a választók egy pártot bíztak meg a kormányzással, aggódunk, nehogy a magyar nép új történelmi korszakának küszöbén, politikai erõk játékszerévé váljon.

Egy pénzügyi szempontból is fontos aspektusra szeretném még felhívni a figyelmet. Rendkívül fontos kis országunk nemzetközi megítélése, a nemzetközi pénzvilággal való kapcsolat, a bejövõ tõke, a valutatartalék, az európai integráció. Úgy vélem, a leköszönõ koalíció teljesítménye e téren az egész kelet-európai térségben figyelemre méltó. Remélem, hogy az új koalíció e téren a négy évet és nem a negyven évet követi.

A program rendkívül fukaron bánik az elmúlt négy év eredményeivel, a piacgazdaság kiépítésének tényleges megkezdésével, melyre tulajdonképpen ez a program is épülhet. A valóban meglévõ gondok drámaiságára helyezi a hangsúlyt, úgyhogy az ember már-már azt gondolja, hogy itt egy szociál-liberális kérõ táncra kér egy tetszhalottat. Holott itt egy negyven éves kórból négy éve már lábadozó betegrõl van szó, aki most sajnos egy újabb szédülést kapott a választási ígéretektõl.

Mi kívánjuk, hogy a magyar nép várakozásai minél hamarabb teljesülhessenek. Ebben a Kereszténydemokrata Néppárt gazdasági, pénzügyi téren is konstruktív ellenzéki szerepet kíván játszani. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage