Szakál Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZAKÁL FERENC, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportjának vezérszónoka:

Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A kereszténydemokraták kiemelten fontosnak tartják a mezõgazdaság és a vidéki térségek problémáit. Ezért is okozott csalódást, hogy a kormányprogram mezõgazdaságra vonatkozó része nem alkot összehangolt, egységes és teljes rendszert. Vázlatossága, a lehetõségekben tapasztalható bizonytalansága és a konkrétság hiánya arra utal, hogy a mezõgazdaság és a vidéki térségek problémái továbbra sem kapnak jelentõségüknek megfelelõ hangsúlyt.

A program elsõsorban az elõzõ idõszak vélt vagy valós hibáit igyekszik kijavítani. Kiszámíthatóságot és jogbiztonságot ígér, miközben az elõzõ idõszakban meghozott törvények módosítását tartja legsürgõsebb feladatának.

A célkitûzések pontos közgazdasági kritériumokkal nincsenek alátámasztva. A kormányprogramból hiányzik a mezõgazdaság távlati jövõképe, nem ad hosszabb távra szóló orientációt, pedig a most kormányzásra készülõ pártok elõzõleg fõleg ezt kérték számon az MDF-vezette kormányon.

Távlati orientáció nélkül viszont óriási felelõsség ígéretekkel és támogatásokkal új beruházásokra ösztönözni, amelyek a jövõben újabb válságokhoz és kényszerhelyzetekhez vezethetnek.

Nincs világosan megfogalmazva a mezõgazdaság helye és szerepe a nemzetgazdaságban. Fõ funkciójának továbbra is csupán az élelmiszertermelést tekinti, holott a fejlett országokban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatermelési, vidékgazdálkodási és természetfejlesztési feladatok.

Hiányzik a legversenyképesebbnek és legrugalmasabbnak minõsített tulajdoni struktúra kritériuma. Pedig egészen más szerkezet optimális, ha csak a gazdasági hatékonyság a követelmény, vagy ha más társadalmi célok is elõtérbe kerülnek.

Tisztelt Országgyûlés! A kereszténydemokraták számára természetes, hogy támogatják a szolidaritásra épülõ önkéntes szövetkezést. A következõ idõszakban elsõsorban az egyéni földtulajdonosok földmûvelõ szövetkezeteit, a magánvállalkozók és termelõszövetkezetek új feldolgozó és értékesítõ szövetkezeteit kell támogatni.

A kormányprogram ezzel szemben nem tesz különbséget az egyes szövetkezeti típusok között. A program átveszi azt a téves koncepciót, hogy a hatékony földhasználat feltétele a földtulajdon koncentrálása. Holott ehhez csak a földhasználat ésszerû megszervezése szükséges.

Ezért a KDNP alapvetõen hibásnak tartja, hogy a szûkös támogatási kereteket a földtulajdon megváltására pazaroljuk ahelyett, hogy minden fillért a mûködési feltételek javítására, a jövedelmezõség megteremtésére fordítanánk. A föld különleges társadalmi szerepe miatt a kereszténydemokraták egyébként is azt tartják helyesnek, ha minél több magyar állampolgár rendelkezhet földtulajdonnal.

(16.00)

Egyéb okok mellett ezért sem értünk egyet a külföldiek földtulajdon- szerzésével és a jogi személyek elidegenedett, személytelen földtulajdonlásával.

A KDNP álláspontja szerint az államnak minden lehetséges támogatást meg kell adnia ahhoz, hogy a vertikális integrációban a magyar termelõk szervezetei jussanak meghatározó szerephez. Ezzel szemben a kormányprogram továbbra is túlzott szerepet szán a külföldi befektetõknek és más integrátoroknak.

Teljesen hiányzik a programból a mezõgazdaság és a vidéki térségek szoros kapcsolatának tárgyalása. Pedig egyes, halmozottan hátrányos helyzetû térségekben még a nagyobb támogatások idején sem tudtak az ott élõk kellõ jövedelemre szert tenni. Most pedig szinte kilátástalan helyzetben vannak. Mivel sorsuk szorosan kapcsolódik a mezõgazdaság helyzetéhez és a természeti erõforrásaik más irányú hasznosításának támogatásához, a komplex vidékfejlesztési programok szükségessége mellett a mezõgazdasági kormányzatnak is kiemelten kellene foglalkoznia ezzel a problémával.

Véleményünk szerint tehát a kormányprogram mezõgazdasági részének lényeges módosítására és továbbfejlesztésére van szükség. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage