Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Õszintén örülök, hogy elsõ parlamenti hozzászólásomat a kormányprogram önkormányzati részérõl mondhatom el, hiszen meggyõzõdésem, hogy az 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszer mérföldkõ volt Magyarországon a jogállamiság kiépítése szempontjából. Az önkormányzatok a helyi demokratikus közhatalom gyakorlásának alapintézményeivé váltak. Az önkormányzati rendszer összességében mûködõképes, ezért átfogó szerkezeti reformjára nincsen szükség.

A négyéves ciklus során ugyanakkor felszínre kerültek az önkormányzati rendszer és a mûködés olyan hiányosságai, a szabályozás ellentmondásai, amelyeket korrigálni kell részben az õszi önkormányzati választások elõtt, részben a parlamenti választási ciklus elsõ felében.

(16.20)

A kormányprogram önkormányzatokra vonatkozó fõbb célkitûzései a következõ négy pontban fogalmazhatók meg:

1. Az önkormányzati önállóság biztosítékait meg kell erõsíteni. A települések közösségeit képviselõ önkormányzatok kezébe kell tenni a helyi ügyek intézését, biztosítva ezzel, hogy a települések dolgaiban a döntések elsõdlegesen helyben szülessenek.

2. Tisztábbá, világosabbá kell tenni az állami és önkormányzati feladatok szétválasztását. Meg kell teremteni a jogi és politikai feltételeit annak, hogy a civil társadalom minél több feladatot képes legyen az önkormányzatok révén megoldani. Ezzel összefüggésben a kormány garantálni kívánja az önkormányzatok által ellátandó állami feladatok finanszírozását.

3. Az önkormányzatokra vonatkozó jogi szabályozás egyik legfõbb törekvése, hogy a ténylegesen meglévõ, feladat- és hatáskörökkel alátámasztott önállóság a gazdasági önállóság növekedésével és a gazdálkodás hatékonyságával párosuljon. Az önkormányzatok legtöbbet hangoztatott igénye, hogy forrásaik kiszámíthatóak legyenek, bevételeik tegyék lehetõvé a fejlesztések, beruházások, a település üzemeltetés tervezhetõségét és a gazdálkodás biztonságát. Tudjuk valamennyien, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés, és nem is lesz több mostanában. Mégis a kiszámíthatóság, a tervezhetõség új lehetõségeket nyithat meg az önkormányzatok számára. Ennek feltételeiként a kormányprogram többek között a következõket tartalmazza: Az önkormányzatok forrásaiban kapjanak nagyobb szerepet a jövõben a saját bevételek. A személyi jövedelemadóból, a bevételekbõl növekedjen a helyi önkormányzatok részesedése legalább 35 százalékra. A céltámogatások körét úgy kívánjuk meghatározni, hogy a várt fejlesztési célok az önkormányzatok többségénél tervszerûen teljesülhessenek. A jövõben a címzett és céltámogatások elõkészítési eljárásának részesei lesznek az önkormányzatok. E kérdésben, valamint az önkormányzatokra vonatkozó jogalkotás valamennyi kérdésében hangsúlyosabb szerepet szánunk az önkormányzati érdekképviseleti szerveknek is. Programunk nem hagyja figyelmen kívül, hogy a települések igen különbözõ adottságúak, ezért a forrásszabályozás során jobban figyelembe kell venni az önkormányzatok bevételi lehetõségeiben és vagyoni helyzetében meglévõ különbségeket.

4. A kormány tiszta helyzetet kíván teremteni a közigazgatási középszint kérdésében. Politikai és szakmai körökben ez váltotta ki a legnagyobb vitát az elmúlt években. Elsõdleges célunk, hogy a közigazgatás középszinten is áttekinthetõ és mûködõképes legyen. Szélesíteni kell a megyei önkormányzatok szerepét. A gyakorlat azt mutatta, hogy vannak a települési érdekeken és határokon túlmutató önkormányzati közszolgáltatási feladatok, amelyek legcélszerûbben, leggazdaságosabban területi szinten láthatók el. Ez azonban továbbra sem jelent alá- és fölérendeltségi viszonyt a megyei és a települési önkormányzatok között. Csökkenteni kell a megyei állami hivatalok számát, ezáltal nemcsak áttekinthetõbb, hanem olcsóbb is lesz a középszintû közigazgatás. A köztársasági megbízotti hivatalok politikai jellegét és regionális felépítését még az önkormányzati választások elõtt meg kell szüntetni, államigazgatási feladataik ellátását a jelenlegi megyei hivatalok keretei között kell megszervezni.

Tisztelt Ház! A rendelkezésre álló rövid idõ csak arra volt alkalmas, hogy a kormányprogram önkormányzatokra vonatkozó fejezetének legfontosabb kérdéseire rávilágítsak. Ugyanakkor szeretnék kiemelni egy általam nagyon fontosnak tartott kérdést.

A közigazgatásban és a kaposvári önkormányzatban szerzett tapasztalataim azt bizonyították, hogy az állampolgárokat a legkevésbé sem érdekli az, hogy a közigazgatás és az önkormányzatok milyen struktúrában mûködnek. Az embereket az érdekli, hogy amikor bemennek a polgármesteri hivatalba, a megyeházára vagy bármilyen hivatalba, akkor az ügyüket lehetõleg gyorsan, pontosan, szakszerûen, s az sem baj, ha udvariasan elintézik. Én azt gondolom, hogy minden szakmai törekvésnek ezt a célt kell szolgálni, és mi is ennek szellemében szeretnénk munkálkodni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage