Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKgP): Elnök asszony, köszönöm a szót.

Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülök annak, hogy Lakos László miniszterjelölt úr és Kis államtitkárjelölt úr is visszajött, mert kérdéseimet pontosan nekik szerettem volna feltenni, mivel én leginkább a mezõgazdasággal kapcsolatos dolgokkal foglalkoztam.

Elõször a jobbat mondom. Nagyon-nagyon tetszett az ön programjában az elsõ oldal második bekezdésének harmadik sora, amely azt mondja, hogy "tisztességes, kiszámítható jövedelemhez jutó gazdálkodókat akarunk." Ezt akarja, s mintha a kisgazdák mondták volna! Valóban mi is ezt akarjuk. Ezért ezt fontosnak tartom, mivel tudom, hogy holnap megalakul a kormány, és utána egy nagy szünet lesz, nyári szünet, és szeretnék az egyéni gazdálkodók, azon belül is a kisárutermelõk és a magángazdálkodók érdekében szólni arról, ami nem tûr halasztást.

Nem tudom, hogy tudja-e miniszterjelölt úr és az államtitkárjelölt úr, hogy az egyéni gazdálkodók és a kistermelõk gabonáját a közraktárak, egyes gabonakereskedõk nem veszik át, bár üresek ezek a kijelölt raktárak. Jönnek aztán a hiénák, akik áron alul megveszik ezeket a terményeket, holott õsszel ezek az egyéni gazdálkodók nagy kínkeservvel fölszántották, bevetették ezeket a földterületeket, s most az éves munkájuk eredményét nem tudják értékesíteni. Kérem ezért önöket, hogy most, ha a kormány megalakul, azonnal, de azonnal intézkedjenek, hogy a gabona tetõ alá, raktárba kerüljön, és az egyéni gazdálkodók jövedelme meglegyen. És valahogyan le kellene állítani a hiénákat errõl a nem tisztességes haszonról, mert ugye, a tervezet azt mondja, hogy tisztességes, kiszámítható gazdaságot akarunk - elõre kiszámítottat és tisztességeset, s ez tisztességtelen, ezért szeretném ezt önöknek elmondani. És ígérem Kis úrnak, hogy nem fogok ismétlésekbe bocsátkozni, olyat mondok ebbõl a tervezetbõl, ami még nem hangzott el.

Kérném önöket, miniszterjelölt urat és az államtitkárjelölt urat, hogy a gazdasági év kezdetére az árverezésen licitált területeket, a kárpótlási területeket, a többi tulajdonokat, a részaránytulajdonokat juttassák a tulajdonosok kezére, mert már úgyis elveszítettek egy évet. A múlt év szeptemberében, októberében licitált földterületek még nincsenek kimérve! Ha ezt gyorsan nem rendezik, megint elveszítünk egy évet. Tudjuk, hogy szeptember 20-a után vetni kell, megint elmarad egy év. Az élelmes hiénák fogják az ekét, fölszántják a területet, és elveszik újból, és megint nem férnek a tulajdonosok a saját földjükhöz.

Kérdezni szeretném a miniszterjelölt úrtól, hogy az õszi vetésekhez, betakarításokhoz lesz-e elegendõ támogatás, mivel az újrakezdõknek, akik bérmunkások voltak, nincs mibõl megindulniuk. Ezt mindenképpen elõre kellene hozni, és nagyon fontos ezeknek a támogatásoknak az egyszerû lebonyolítása, tudniillik katasztrofális helyzet van. Igaz, hogy van a falugazdálkodó, aki megcsinálja lent a papírt, de azt beküldik Kaposvárra, a megyeszékhelyre, onnan hetek múlva átküldik az APEH-hoz, és az ír egy levelet a kérelmezõnek, hogy menjen be.

(16.30)

Két hét múlva újból menjen vissza a csekkért. És újból utazzon haza, úgy tudja átvenni ezt az összeget. Kérem, ezen egyszerûsíteni segéljenek.

Nem találtam utalást a tervezetben - ez a rosszabbik helyzet - a mezõgazdaság egyik fontos láncszemére, az állattenyésztés gyors fellendítésére. Tudniillik a szarvasmarha- és a sertéstenyésztésre. Tudniillik gyorsan intézkedni kell. Mert mi Somogyban úgy tartjuk, hogy a jó gazda körében az adja a jó termést, az a jó gazda, aki bõrével adja el a termését; tehát mindent feletet. Vagyis a körforgás a mezõgazdaság és az állattenyésztés között van. Tehát enélkül, állattenyésztés nélkül mi nem tartjuk igazi gazdaságnak a gazdaságot.

Kérem szépen a miniszterjelölt urat és az államtitkár urat, hogy ebben intézkedjenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage