Tompa Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

TOMPA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! A szocialista frakció nevében a kormányprogramhoz egy olyan témakörben szólnék, amely nem egy önálló fejezetet alkot, hanem meggyõzõdésem szerint átvonul a kormányprogramon. Nevezetesen arról van szó, hogy hogyan viszonyulunk az országban kialakult területi válságokhoz, hogyan viszonyul ez a kormányprogram a válságágazatok problémájának kezeléséhez.

Nagyon röviden, a teljesség igénye nélkül: mikor minõsítenek egy régiót vagy egy ágazatot válságosnak? Akkor, ha elveszíti megújuló képességét, ha nem tud hozzájárulni a nemzeti jövedelem megtermeléséhez, ha nem tudja a térségben vagy az ágazatban dolgozók eltartó képességét biztosítani. Így teljesen természetes, amikor Észak-Kelet-Magyarországról, az Alföld egyes részeirõl vagy Dél-Dunántúlról beszélünk, vagy a kohászatot, a vegyipart, a mezõgazdaságot, a szénbányászatot említjük. Bizony, válságövezetekrõl, válságágazatokról van szó.

A koalíciós kormányprogram célul tûzi ki, hogy a gazdasági növekedés megalapozását úgy kell véghez vinni, hogy ezzel együtt a munkanélküliség is csökkenjen. Tulajdonképpen ezt a programot kell megvalósítani a válságok érintette régiókban, ágazatokban is - természetesen nehezebb körülmények között.

Nézzük meg, milyen szellemben foglalkozik az elõttünk fekvõ koalíciós kormányprogram a válságkezeléssel. Az elsõ ilyen jegy, hogy komplex módon, átfogóan közelíti meg. Nemcsak az egyébként logikusnak tekinthetõ gazdaságpolitikai fejezet tartalmaz viszonylag bõven ebben a témakörben megállapításokat, hanem a környezet- és területfejlesztési rész, az önkormányzati fejezet, valamint a foglalkoztatásról szóló fejezetek is részletesen érintik ezt a kérdéskört.

Másodszor: azt tapasztalom, hogy egyidejûleg gondolkodik ez a kormányprogram a válságkezelésrõl és a modernizációról - amely modernizációt itt a tegnapi, illetve a mai napon is már jó néhányan érintették a hozzászólásokban.

És harmadszor: úgy gondolom, folyamatos számolásra készteti a leendõ kormányzatot, a leendõ döntéshozókat ez a kormányprogram. Hogy csak egy elemet érintsek ebben: a csõdtörvény módosításakor azt tûzi ki célul, hogy ne kerüljön többe ezentúl a veszteséges tevékenységek felszámolása, mint azok esetleges folytatása.

Milyen eszközöket javasol ez a program a válságtérségek, illetve válságágazatok felszámolására? Három olyan témakört említenék - a teljesség igénye nélkül -, amely foglalkozik a válságkezelés technikai elemeivel: egyrészt egy gazdaságpolitikai, költségvetési eszközrendszert, másrészt foglalkoztatás-politikai eszközöket, harmadrészt az intézményi korszerûsítés kérdését veti fel.

Az elsõvel kapcsolatban - csak érzékeltetésképpen - az új privatizációs törvények, vagyonpolitikai irányelvek megalkotására szeretnék utalni; a források és alapok ésszerû koordinálására és integrálására és ennek szándékára hívnám fel a figyelmet; harmadrészt a keleti piacok visszaszerzésére és ennek programba iktatására utalnék.

A második csomagban a foglalkoztatáspolitikai eszközökbõl mindössze egyet ajánlanék a figyelmükbe: amikor a kormányprogram az önkormányzatok és a foglalkoztatási alapok összefogására utal azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyek ugyan még piaccal rendelkeznek, de alacsony vagy enyhén veszteséges vállalatok, ott a munkahelyet biztosító mûködéshez keretet biztosítana az önkormányzat a Foglalkoztatási Alappal összefogva. Azaz: azt a gondolatot fogalmazza meg a program, hogy inkább a munkahelyek megtartását, mintsem a munkanélküliséget finanszírozzuk.

Az intézményi korszerûsítésbõl egyrészt a megyei területfejlesztési tanácsokra utalnék, másrészt arra, hogy célul tûzi ki a program a területfejlesztési törvény megalkotását.

Végezetül: a hazai és a nemzetközi tapasztalatok, kutatások azt igazolják, hogy a válságos régiók kiemelkedésének alapfeltétele, hogy maga a térség bírjon olyan képességekkel, szellemi tartalékokkal, ami a kilábaláshoz szükséges. Egyszerûen szólva: legyen ehhez elég eszük. Nos, sajnos, amikor azt tapasztaljuk, hogy e régiókból, ezekbõl az iparágakból éppen ez az elem, a szürkeállomány vándorolt el elsõnek, akkor nagyon fontosnak tartjuk a kormányprogramnak azt a részét, amely a térségekben az oktatás, a mûszaki fejlesztés és az innováció fejlesztését is célul tûzi ki. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage