Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az új kormány elképzelésének honvédelemrõl szóló része mindössze három oldal - dupla sorközzel. Lényeges részek eleve hiányoznak belõle - mint például a hadiiparral kapcsolatos teendõk vagy a sajátos emberi jogi kérdések. Ugyancsak hiányzik a fegyverzet fejlesztésének tárgyalása is. A kidolgozott részek között van támogatásra érdemes - errõl külön is szólni fogok -, viszont szembetûnõ az ütemezés és a határidõk hiánya.

A hadsereg - szerény költségvetéssel indokolt - karcsúsítása csak az objektumokról, a technikáról és a sorkatonákról szól, bizonytalanságban tartja a hivatásos katonákat és a polgári alkalmazottakat. Lesz-e tömeges elbocsátás, leszerelés vagy sem? A sorkatonák számának négy éve tartó és kilátásba helyezett további csökkenése ugyanis feltételezi a hivatásosok létszámcsökkentését is. Növeli a bizonytalanságot, hogy a katonák jogállásáról szóló törvény most már biztosan nem lép az eredetileg tervezett '95. január 1- jén hatályba, pedig az elõzõ parlament megkezdte annak tárgyalását.

A dokumentum feltûnõen kerüli a katonaság polgári ellenõrzésének kérdését. Ebbõl a szempontból is aggályos, hogy az elment vagy elbocsátott polgári végzettségû szakemberek helyett ismét katonák kerülnek mindenhová. A Honvédelmi Minisztérium arculata ezzel egyre inkább a késõ Kádár-kort jeleníti meg. A minisztérium így nem honvédelmi, hanem katonai minisztérium lesz.

Egyetértek azzal a céllal, hogy meg kell õrizni a katonai költségvetés reálértékét. Azzal is, hogy az erkölcsi és fegyelmi helyzet javítandó. Ehhez a frakciónk támogatást nyújt, ugyanakkor ennek részeként ki kellett volna térni a hadsereg nemzeti arculatának kérdésére is.

Az általánosan ígért olcsó állam minimálisan feltételezi a pénzpazarló, megduplázott intézmények felszámolását. A Németh Miklós vezette kormány hibás döntésével kialakult kettõsség megszüntetése: a különvált Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Parancsnokság összevonása a törvényi felhatalmazás alapján fél éve tart. Ezt visszafordítani: hiba, vezetési problémákat jelent, és pazarolja az adófizetõk pénzét.

A leírt szöveg elemzésén túl riasztó híreket hallani személyi kérdésekben. Úgy tûnik, hogy a legnagyobb mértékû személyi mozgás a honvédelmi tárcánál várható, illetve zajlik is már.

Kérem Keleti miniszterjelölt urat - sajnálom, hogy nincs a teremben -, hogy sürgõsen vizsgálja meg ezt a kérdéskört, és a honvédelmi bizottságot mielõbb részletesen tájékoztassa minderrõl. Csak ekkor mondhatjuk ki közösen, hogy nem politikai tisztogatás folyik - se kicsi, se nagy.

A tervezet csökkenõ sorkatonai szolgálati idõt helyez kilátásba. Ezt csak akkor fogadjuk el, ha alapos vizsgálat kimutatja azt, hogy az ország védelmi képessége nem csorbul, vagy a szomszédokéval arányosan csökken.

Tisztelt Ház! A hiányosságok miatt a Magyar Demokrata Fórum a honvédelmi részt nem fogadja el, bõvítését és átdolgozását javasolja.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

(10.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage