Nemcsók János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NEMCSÓK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõház! Én a környezetvédelmi jellegû kérdésekhez kívánok néhány gondolatot hozzáfûzni. Ezek a gondolatok természetszerûen érinteni fognak számos más tárcát illetõ problémát is, így a népjóléti tárcát, a mezõgazdasági tárcát, az ipari tárcát, sõt a közmûvelõdési tárca gondjait is.

Ismeretes az, hogy a környezetvédelem az 1970-es évek végétõl egyre nagyobb szerepet játszik a polgári demokratikus rendszerek kormány-, illetve pártprogramjaiban. Ennek oka az, hogy a szociális piacgazdaság, amelyik a '70- es évekig kifejlõdött, fokozatosan az ökoszociális piacgazdaság felé fordult.

Én úgy gondolom, hogyha mi egy ilyen ökoszociális piacgazdaság felé akarunk fordulni, akkor nekünk komoly hangsúlyt kell helyeznünk a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre. Rengeteg kérdés megoldásához elegendõ a viselkedési kultúra megváltozása, más kérdésekhez viszont anyagi ráfordítások szükségesek. Remélhetõleg az itt elhangzott javaslataim a kormánypárt szakértõivel, az ellenzéki pártok szakértõivel és a civil társadalmakkal együttes megtárgyalást követõen be fognak kerülni majd a rövidesen tárgyalásra kerülõ nemzeti környezet- és természetvédelmi koncepció anyagába is.

Itt kívánom a rend kedvéért megjegyezni, hogy az elõzõ környezetvédelmi tárca e témában jó, a továbbiakban továbbgondolható és továbbdolgozható anyagot hagyott hátra.

Mind az említett anyag, mind a most beterjesztett kormányprogram részletesebben, illetve nagyobb látószög alatt tárgyalja a környezetvédelmi és gazdálkodási feladatainkat, ezért én csak néhány, általam fontosnak tartott fejezethez kívánok megjegyzéseket fûzni.

1. Szükségszerû a modern környezetbarát szemlélet elterjesztése alap-, közép- és felsõ fokon. A nemzeti alaptantervbe be kell építeni a környezettan címû tárgy oktatását. Az ehhez szükséges pedagógusok képzését az általános és középiskolák számára meg kell kezdeni. Jó példák is vannak. Az elmúlt négy évben hazánk számos felsõoktatási intézményében ilyen jellegû képzés megindult.

Meggyõzõdésem, hogy nagyon sokat tehetünk a környezetvédelem ügyében, hogyha ezeket megtesszük. Én úgy gondolom, hogy a környezet szeretetére irányuló nevelés egyúttal hazaszeretetre is nevel.

A második: szükséges a környezetbarát eljárások és technológiák kikényszerítése az újonnan megalkotandó környezetvédelmi törvény segítségével. A másutt már húzóágazatnak tekinthetõ környezetvédelmi ipart meg kell teremtenünk. Különösen fontos az úgynevezett biomassza-feldolgozáson alapuló iparágnak a megteremtése.

A harmadik, amit szeretnék elmondani: szükséges a preferencia a fenti eljárások kifejlesztésére és alkalmazására az alap- és alkalmazott kutatások támogatása során. Ezért a nagy kutatási támogatási alapokat, az OTKA-, OMFB- és a tárcák által finanszírozott kutatásokat jelentõs mértékben ki kell egészíteni a Környezetvédelmi Alapból befolyt összegek egy adott hányadával. A külföldrõl kapott környezetvédelmi támogatások is ne csak beruházásokat, hanem alap- és alkalmazott kutatásokat is támogassanak.

Szeretném elmondani, hogy a környezetvédelmi kutatások nagymértékben hozzájárulhatnak rendkívül sok környezetbarát eljárás meghonosításához, sõt így a szennyvíztisztításhoz, különbözõ növényeknek és haszonállatoknak a továbbnemesítéséhez, az úgynevezett bioeljárások pedig lehetõvé teszik, hogy a magántulajdonhoz jutott kis- és középnagyságú, családi alapon mûködõ farmergazdák, illetve a megújult mezõgazdasági szövetkezetek olyan biotermékeket állítsanak elõ, amelyek a külföldi, nyugati piacon is értékelhetõvé válnak. Természetesen mindezekhez összefogás szükséges.

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy nincs okom arra, hogy pesszimista legyek ebben az ügyben. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage