Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! A kormányprogram eddigi vitájában több alkalommal megfogalmazták a felszólalók azt a kritikát, hogy a kormányprogram egyes kitételei, illetõleg egyes fejezetei szöges ellentétben állnak egymással.

A gazdaságpolitikai célkitûzések között megfogalmazott követelmények az egyéb fejezetekben megfogalmazott ígéretekkel annullálódnak, és sajnos így van ez az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos résszel is, amelyre vonatkozóan néhány észrevételt szeretnék tenni a rendelkezésemre álló idõben.

A gazdaságpolitikai fejezet egyik alapvetõ célkitûzése a külsõ és belsõ egyensúly javítása vagy legalábbis a további romlás megakadályozása. Ezzel szemben az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban olyan ígéretek és olyan változtatási igények jelennek meg, amelyek jelentõsen, súlyos milliárdokkal terhelik a központi költségvetést. Mindenekelõtt ilyen változtatás az a régóta, a jelenleg kormányzásra készülõk részérõl megfogalmazott igény, amely szerint a személyi jövedelemadóból az önkormányzatoknál maradó részt az eddigi 30 százalékról minimum 35 százalékra kívánják emelni, amelynek a költségvetési kihatása - ha 35 százalékkal számolunk - 29 milliárd forint mínuszban. Ugyanígy a gépjármûadót, illetõleg az illetékbevételt a program teljes egészében, 100 százalékig az önkormányzatoknál hagyná - ez pedig összességében közel 11 milliárdos költségvetési mínuszt jelent.

Tehát ez a három tétel önmagában 40 milliárddal terhelné meg a költségvetést, amelynek tükrében, úgy gondolom, illuzórikus az a gazdaságpolitikai célkitûzés, amely egyensúlycentrikusságról tanúskodik egyébként.

De további problémát jelent ezeknek a plusz költségvetési terheknek a mikéntje is. Azt hiszem, nem nehéz megítélni, hogy ez a három tétel, amely összességében 40 milliárd költségvetési plusz deficitet jelent, illetõleg 40 milliárd pluszt az önkormányzatoknál; ez azoknál az önkormányzatoknál jelentkezik, amelyek amúgy is az átlagnál jobb helyzetben vannak, hiszen személyi jövedelemadó ott jelentkezik nagy mennyiségben, ahol az emberek többet keresnek. Nyilvánvaló, hogy ugyanitt vannak nagy értékû gépkocsik, illetve nagy értékû ingatlanok, amelyek adásvételével kapcsolatban az illetékek befolynak.

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja ebben a kérdéskörben egyértelmû. Azt hiszem, legjobban Csengey Dénes sokat idézett mondatával lehet ezt kifejezni, amely úgy hangzik, hogy "Európába, de mindahányan!". Igen, tisztelt képviselõtársaim, Európába, de mindahányan; ennek a jegyében igyekeztünk - nyilván nem hibátlanul - az elmúlt négy esztendõ során eljárni, és az önkormányzatok gazdálkodása területén olyan szabályokat igyekeztünk meghozni és megvalósítani, amelyek eredményeképpen a meglevõ súlyos különbözõségeket igyekeztünk kiegyenlíteni, amennyire erre lehetõség kínálkozott. Úgy érzem, ez az elmozdulás ezzel ellentétes irányba fog hatni.

A másik kérdés, hogy ilyen költségvetési kihatásokat eredményezõ változtatások következtében lehetetlenné válik annak a nagymértékû civilizációs programnak a folytatása, amely az elmúlt négy évben - ezt kritikusaink is elismerik - jellemzõ volt, hiszen a vidéken, különösen az elmaradott részeken az elmúlt négy esztendõben több történt, mint az elmúlt negyven évben összesen. Bizonyítja ezt egészséges ivóvízprogramunk megvalósítása, a gázhálózatok bevezetése ugyanúgy, mint a falvakban az aszfaltos utak elterjedése; de ide tartozik az iskolák építése, de ugyanígy a tornaterem-program, a sportcsarnokok létesítése, amelyeket - ennek tükrében - valószínûleg mind hiányolnunk kell. De nem reális az sem, hogy a céltámogatások körében - egyébként nagyon helyesen - prioritásként tûzi ki a program a szennyvíztisztítók céltámogatási rendszerben történõ elterjesztését. Ez egyébként csak a '95-ös igények tükrében egy 16 milliárdos összeget jelentene. A szociálislakás-építést is ide teszik; úgy gondolom ezeknek a konkrét elmozdulásoknak a tükrében, amelyeket említettem, ezek mind irreálisak.

Felhívnám a tisztelt kormánykoalíció figyelmét ezekre a problémákra, és jelezném, ha ezek az ígéretek esetleg nem valósulnak meg, azt az ellenzék soha nem fogja a kormánykoalíció szemére vetni - mármint a jövedelemadónak, illetõleg az egyéb adóknak az eddiginél nagyobb mértékben való hagyását az önkormányzatoknál.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage