István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! A szociálliberális koalíció kormányprogram-tervezetének IX. fejezetéhez szeretnék hozzászólni, amely A lelkiismereti és a vallásszabadság és az egyházak címet viseli.

A Független Kisgazdapárt egyházpolitikai programja szerint elfogadjuk azt a meghatározást, hogy a kormány a hit megvallását, gyakorlását a legbelsõbb személyes, lelkiismereti magánügynek tekinti, az egyházak társadalmi szerepvállalását viszont közügynek. Nagyon sajnáljuk, hogy kimaradt ebbõl - ami nagyon fontos és hozzá tartozik, ettõl elválaszthatatlan -, hogy az egyházak társadalomban való léte is közügy, nem csak a társadalmi szerep vállalása! Mert ha csak a társadalmi szerep vállalása lenne közügy, akkor ez azt jelentené, hogy a társadalom és fõleg a kormányzat elvárja egy bizonyos társadalmi igény kiszolgálását.

Természetesen ez a veszély nem fenyegethet akkor, ha komolyan gondolják az egyházak és az állam teljes és egyenjogú szétválását. A szétváláskor mindig hangsúlyozni kell, hogy a szétválás azt jelenti - legalábbis a Független Kisgazdapárt programja mindig így értette és érti -, a szétválás úgy történik, hogy az egymásra utalást is figyelembe veszi. Amikor az állam és az egyház szétválásáról fogalmaz, elismeri és elfogadja, hogy ez úgy történhet, hogy elismeri az egymásra utaltságukat is.

Biztosítani kívánja a kormányprogram tervezete - és ennek örülünk - azt, hogy nem kíván beavatkozni az egyházak belügyeibe sem jogi, sem adminisztratív, sem gazdasági téren. Ez a meghatározás örvendetes a számunkra, azonban a gyakorlatban a késõbbi programban ennek az ellenkezõjét próbálja megfogalmazni a kormányprogram-tervezet.

Üdvözöljük azt is, hogy a kormányzat az egyházak és a kormányzat közös kérdéseiben kikéri az egyházak véleményét. Csak nem lesz könnyû dolguk, mert tudjuk, hogy egy 1993. októberi adat 54 bejegyzett vallásfelekezetet, egyházat jelöl ma Magyarországon. Azóta számuk minden bizonnyal gyarapodott.

Aggályosnak tartom a programnak azt a részét, amely az állam, illetve a kormányzat egyházaknak nyújtott anyagi támogatásairól szól. Gondolom, nem kívánják megváltoztatni az 1990. évi IV. törvény 19. §-a (2) bekezdésében az egyházak vallásszabadságáról és az egyházakról szóló törvény eme részét, amely határozottan leszögezi, hogy állami támogatást kell biztosítani az egyházaknak az állami költségvetés elfogadásával.

Az állami költségvetés tekintetében már hangzottak el ebben a Házban észrevételek annak nehézségeirõl. Én mint a volt bizottság tagja, csak részben tudom ezeket megerõsíteni. Azonban nem tudunk egyetérteni - a Független Kisgazdapárt - az olyan anyagi támogatási rendszerrel, amelyik elsõsorban a személyi jövedelemadó jelképes hányadát biztosítaná az állampolgárok részérõl. Az MSZMP (sic!) programjában ez 4-5 százalék.

Nem tudunk azzal sem egyetérteni, hogy a befizetések alapján, tehát az önerõt figyelembe véve itt a manipulálás teljes lehetõsége biztosított. Az világosan kiderül a programból, hogy a hitéleti tevékenységre nem kívánnak támogatást biztosítani a jövõben; az egyházi oktatások, intézmények, szociális tevékenység normatív és államihoz viszonyított támogatását viszont biztosítják.

Befejezésül még annyit, hogy a programot, annak a tervezetét a hiányosságai, a benne rejlõ ellentmondásai és a benne rejlõ veszélyei miatt nem tudom támogatni, ezért nem fogom megszavazni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage