Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az MSZP és az SZDSZ koalíciós megállapodásán alapuló kormányprogram önkormányzatokra vonatkozó fejezete egy olyan politikai kompromisszumot hozott létre a két párt között, amely az önkormányzati rendszer meglevõ ellentmondásait úgy próbálja feloldani, hogy közben még nagyobb ellentmondások veszélyét vetíti elõre.

Ugyanakkor a kormányprogram kiforratlan és homályos, ami azért is megengedhetetlen - lenne -, mert hamarosan önkormányzati választások lesznek. A helyi önkormányzati képviselõk egyéni választókerületi választása során az eddigi kétfordulós rendszer helyett bevezetni tervezett egyfordulós rendszer, valamint a választásokon való részvételi érvényességi küszöb eltörlése azt eredményezi, hogy a jelöltek már relatív többség alapján, tehát igen csekély támogatottság mellett is képviselõvé válhatnak.

(11.20)

Az önkormányzatokban tehát a választók elenyészõ kisebbsége kerülhet domináló helyzetbe a választó-jogosultak túlnyomó többségével szemben. E választási szisztéma teljesen ellentétes a magyarországi többpártrendszeren alapuló demokráciával, és általában csak a kétpártrendszerben alkalmazzák.

E választási szisztéma tehát nálunk eleve kérdésessé teszi majd az így létrejött képviselõtestületek legitimitását, egy-egy nagyobb pártnak kedvez aránytalanul, s ez azt is jelenti, hogy a helyi önkormányzati képviselõ- testületek egy-egy országos pártközpont irányítása alá kerülhetnek.

E választási szisztéma eltorzíthatja az alkotmányban és az önkormányzati törvényben a település választójoggal rendelkezõ lakosai részére biztosított önkormányzati jogok gyakorlását, és eltorzíthatja az ugyanott biztosított népfelség elvét, vagyis a helyi közakarat demokratikus megvalósítását.

A kormányprogram a polgármester és a jegyzõ viszonyát a róka fogta csuka, csuka fogta róka mintájára tervezi átrendezni. Miközben ugyanis egyfelõl a jegyzõ személyében megtestesülõ szakbürokráciát megerõsíti, ugyanakkor a hivatal feladatai és dolgozói tekintetében megkívánt kölcsönös egyetértési jog elõírásával a polgármester személyében megtestesülõ lakossági elvárásokat meggyengíti. A kölcsönös egyetértési jog elõírása nem egy esetben mûködésképtelenséghez és nehezen feloldható konfliktusokhoz vezethet.

A kormányprogramban homályos a megyék, a megyei területfejlesztési tanácsok és a dekoncentrált szervek jövõbeni hatásköre és egymáshoz való viszonya. Fennállhat a veszély, hogy a területfejlesztési tanácson keresztül visszalopakodhat a rendszerbe egyfajta megyei szintû pénzügyi újraelosztó szerep, mivel a tanácsoknak, például a címzett és céltámogatások elosztásának elõkészítésében és a decentralizált pénzalapok normatív elosztási rendszerének meghatározására lesz hatásköre.

A kormányprogram szerint a decentralizált szervek feladatainak egy részét a helyi önkormányzatok veszik át. Tekintettel azonban arra, hogy a dekoncentrált szervek feladatai tipikusan regionális feladatok, nem szoríthatók egy helyi önkormányzat határai közé. E megoldás ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a regionális fejlesztést megvalósító önkéntes önkormányzati társulásokat.

Ugyancsak homályos a kormányprogram megfogalmazása a megyei jogú városokkal kapcsolatban, pedig ezekben mintegy hárommillió ember él.

A kormányprogram megfogalmazása a megyei jogú városokkal kapcsolatban mintha a megyei jogú városokat valamilyen formában vissza akarná gyömöszölni a megye alá, ami alapvetõen szerzett jogok elveszítését jelentené.

A kormányprogram a fõváros döntési kompetenciáját erõsíti a kerületek önállóságának a rovására, többek között például a kerületekre kötelezõ fõvárosi rendeletalkotás tekintetében.

A kormányprogram azon kitételét, miszerint: "A kormány fontos feladatának tekinti, hogy az önkormányzati érdekszövetségek a jelenleginél nagyobb szerephez jussanak az önkormányzatokat érintõ döntések elõkészítésében" - nos a kormányprogram ezen kitételét maga a jövendõ kormánykoalíció cáfolta meg a legékesebben, amikor az önkormányzati érdekszövetségek véleménye meghallgatásának mellõzésével, majd késõbb az érdekszövetségek többségének álláspontjával ellentétben elsõ intézkedései között szüntette meg a polgármesteri és a képviselõi tisztség összeférhetetlenségét.

Reméljük, hogy a kormányprogram többi részével nem így járunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage