Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint gyakorlati üzletember és vállalkozó, áttanulmányoztam a kormányprogramot. Sajnálatosan kell megállapítani, hogy a kormányprogramban nincs konkrét meghatározás a vonatkozásban, hogy hogyan fogjuk életben tartani a még mûködõ vállalatainkat. Nem látom a programban megvalósítani, hogy fog fölállni a mezõgazdaság. Azt sem találtam meg, hogyan fogjuk értékesíteni kül- és belföldön a szellemi termékeinket. Nem tudom, hogyan fogjuk értékesíteni a mezõgazdasági termékeket.

A program áttanulmányozása során megállapítottam, hogy a programot nem gazdasági szakemberek készítették. (Derültség az MSZP-SZDSZ padsoraiban.) Politikusok. Éppen ezért a költségvetés finanszírozását nem a gazdaság felélénkítésébõl származó jövedelemre alapították, hanem a még meglévõ gyárak, üzemek és talán a földjeink kiértékesítésére; az adók drasztikus emelésére; az energiaárak és az üzemanyagárak emelésére, a nyugdíjasok részleges megcsonkítására, a forgalmi adó emelésére és a termékadó bevezetésére, ami mindenkit fog érinteni. Valamint újabb hitelek felvételére apellálnak. Nem utolsósorban a még meglévõ vállalkozók terheinek súlyosbítására. Mégiscsak nevetséges, hogy a legtöbb társadalombiztosítási jutalékot fizetõ vállalkozók még fizessék a 30 napos társadalombiztosítási költséget. Ez azt jelenti, hogy 25-40 milliárd forinttal kell hozzájárulni a költségvetéshez.

Ez arra enged következtetni, hogy e nem mindennapi törvények bevezetése könnyû, hisz egy határozatot kell hozni. A parlamentben pedig el tudják fogadtatni, mert többségben vannak, és számítanak a magyar nép toleranciájára.

E program nem vállalkozópárti. Úgy gondolom, rá fognak döbbenni a vállalkozók, hogy becsapták a választási ígéretekkel; mert nem tartalmazza a program ezeket. Miért nem? - Nem találtam semmilyen garanciát a programban, hogy egyenrangú esélyeket adnak a vállalkozónak, a magyar vállalkozónak, a szövetkezeti és az állami tulajdonban mûködõ vállalatoknak. Sõt, megtaláltam viszont azt, hogy elõnyben kell részesíteni a szövetkezeteket. Ez talán a visszarendezõdéshez is vezethet.

Nem tudom kiolvasni a megoldást a külföldi piac és a belsõ elvesztett piacok meghódítására. Ezzel viszont már tanúságot szerezhettünk arról, hogy megszüntették a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumát. Ez azt jelenti, hogy külföldön nem gazdasági szakemberek, politikusok fogják képviselni a gazdaságot Magyarország szempontjából. (Moraj a bal oldalon.)

Nem olvastam ki a programból az infrastruktúrát; hogyan fogjuk megtanítani a kényszerbõl vállalkozóvá vált magyar állampolgárokat? Nem láttam megoldást, az egyenlõ esélyeket a magyar vállalkozók szempontjából a védõvámok tekintetében és a külföldi tõkésekkel szemben. Megengedi e program, hogy itt belül, Magyarországon belül tegyenek tönkre a külföldi kapitalisták minket. (Derültség az SZDSZ-MSZP padsoraiban.)

Nem látok semmilyen megoldást a vállalkozói bank, a mezõgazdasági bank létrehozására. Hisz egyértelmû, hogy nem lehet a földmûvest, a mezõgazdasági vállalkozót ugyanolyan kamatokkal terhelt hitelekkel sújtani, mint például egy kereskedõt. Hisz tudjuk azt, hogy egy almafa elültetéséhez, gyümölcsének leszedéséhez több évre van szükség. Olyan kamatos hitelek kellenek a mezõgazdaságban, amelyek megvárják a gyümölcs megszületését.

Én azért jöttem e Házba, hogy gyakorlati tapasztalatommal segítsem olyan törvények születését, amelyek feltehetõen elõsegítik a magyar vállalkozók fellendítését, a magyar mezõgazdasági dolgozók érdekeinek érvényesítését.

Kérem önöket, hallgassák meg az alulról jövõ ember tanácsait, véleményét. Ne éljenek vissza hatalmi többségükkel! Kérem önöket, fogadjanak be minket, és ne fogadják el e jelenlegi programot; módosítsák a vállalkozók szempontjából is. Kívánok létrehozni egy vállalkozói frakciót, amely mindenekelõtt szem elõtt fogja tartani az elõbb elmondottakat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage