Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Remélem és bízom abban, hogy lesz még több idõnk is kifejteni álláspontunkat olyan kérdésekrõl, mint az alkotmány, jogalkotás, igazságszolgáltatás, Alkotmánybíróság, ezért ebben a rövid idõtartamban csak néhány aggodalmunknak szeretnék hangot adni.

Akkor, amikor a piacgazdaság kiépítését célozza a kormányprogram, ennek tartóssá tételét nyilvánvalóan egy kiszámítható, stabil jogi környezetnek kell követnie. Ezért csak címszavakban említem, hogy meglepõdve olvastuk: a földtörvény, a szövetkezeti törvény, a privatizációs törvény, a koncessziós törvény, a gáztörvény, az energiatörvény, a csõdtörvény, a felszámolási törvény, a befektetési törvény, a szerencsejáték-törvény, a cégtörvény és egyéb törvények teljes vagy jelentõs módosítására készülnek. Nem hiszem, hogy a befektetõket, a piacgazdaság szereplõit megnyugtatja ez a törekvés, amely egyébként szabályozott és stabil jogi környezetet kíván.

Nem hiszem, hogy megnyugtató lenne az a törekvés, amely az Alkotmánybírósághoz fordulást két ponton is szûkítené; egyfelõl kötelezõ jogi képviseletet írna elõ, másfelõl pedig úgynevezett személyes jogsérelmet tételezne fel.

Tisztelt Képviselõtársaim! Magyarországról közvetlenül, jogi képviselet nélkül lehet Strasbourghoz fordulni, de bármelyik magyar bírósághoz is jogsérelem esetén. Oda fogunk majd jutni, hogy az Alkotmánybírósághoz csak ügyvéd útján és csak úgynevezett személyes jogsérelem útján fordulhatnánk. Egyébként manapság, amikor az alkotmány közvetlen jogforrás, azt természetesnek tartjuk a mostani alkotmányos fejlõdés helyzetében, hogy az alkotmány sérelme közvetlen személyes érdeksérelem is legyen.

Aggódunk amiatt és illúziónak tekintjük azt, hogy a kormányprogram alig egy év alatt új alkotmányt kíván kidolgozni. Ezen alkotmány lényegérõl nagyon keveset tudunk meg, de aggodalomra adnak okot azok az elõjelek, hogy a parlament elsõ, többséggel létrehozott törvénye kapcsán sebet ejtettek az alkotmányosságon a polgármesterek tisztségének összeférhetetlenségi szabályozása miatt. Aggódunk egyébként az olyan kijelentések kapcsán, amelyek a bankelnök - egyébként kormánytól független - pozíciójának megváltoztatásához egy nagy konszenzussal elfogadott, kétharmados törvény megváltoztatását célozzák.

Tisztelt Képviselõtársaim! Nincs több idõ kifejteni azt, miért nem tudjuk elfogadni ilyen formájában ezt a jogi programot; arról azonban biztosíthatjuk önöket, minden alkalmat meg fogunk ragadni arra, hogy nézetünket kifejtsük. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage