Tabajdi Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TABAJDI CSABA (MSZP): Tisztelt Ház! A szomszédos országokkal kötendõ kétoldalú alapszerzõdések ügyében elég nagy vita bontakozott ki a tisztelt Házban. Számos félreértés és számos félreértelmezés történt az elmúlt kétnapi vitában. Néhány dolgot szeretne leszögezni a most alakuló kormány: elõször is azt, hogy a szomszédos országokkal megkötendõ alapszerzõdés nem cél, nem öncél, hanem eszköz; másodszor, hogy nem mindenáron kívánunk ilyen szerzõdéseket aláírni. Rögtön hozzáteszem: az viszont eltökélt szándékunk, hogy törekedjünk a viszony normalizálására, hiszen ez a határon túli magyarság érdeke is.

Nagyon fontosnak tartjuk leszögezni azt, hogy ez a kormány nem köt olyan kétoldalú szerzõdést, amely nem garantálná kellõképpen a szomszédos országokban élõ magyarság jogait. Ennek érdekében nemcsak az ellenzéki pártokkal kívánunk konzultálni, hanem a határon túl élõ magyarokkal is - már elkezdõdött a konzultáció -; vagyis nagyon fontos megnyugtatni a határon túl élõ magyarságot, hogy ez a kormány nem köt olyan alapszerzõdést, amely feladná a jogaikat.

Utolsó mondatként tisztelettel kérem - akár az ellenzéki, akár a kormányoldalon ülõ - valamennyi képviselõtársamat, vegyük ki ezt a kérdéskört a belpolitikai viták tárgyából, mert ez csak fokozza az aggodalmat és a bizonytalanságérzetet a határon túl élõ magyarság körében. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage