Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKgP): Köszönöm a szót, elnök úr - bár tudom, nem mindenkinek jelent ilyen osztatlan örömet, így Petõ Ivánnak sem, aki abban a hiszemben tett rám megjegyzéseket... (Nevetve folytatja:)..., hogy nekem nincs már idõkeretem válaszolni. (Derültség.) De hát errare humanum est, ugye, és épp az elõbb tanultuk meg dr. Nagy Sándortól, hogy a rossz memória bizony a hosszú élet titka is egyben (Derültség.) - tehát hosszú életet kívánok én az újdonsült koalíció kiemelkedõ tagjának. (Derültség.)

Legyen szabad tehát röviden reagálni egy-két elhangzott tényre, ami a vita során úgy köszönt vissza, mintha az a Független Kisgazdapárt álláspontja lenne.

Az egyik ilyen felszólalás Békesi ex- és leendõ pénzügyminiszter úrtól... (Horn Gyula: Úgy lesz!) hangzott el. Nála is ugyanabban a relációban tudnék válaszolni, mint amit az elõbb dr. Nagy Sándor olyan szellemesen fölvezetett, tehát a memória megóvja Békesi miniszter urat a különbözõ gyötrelmektõl - a memória hiánya. Úgy gondolom, talán a figyelmébe ajánlhatnám, hogy ha egyszer jutna ideje a Független Kisgazdapárt programjának elolvasására... (Derültség.)..., akkor talán ilyen tévutakon nem kellene bolyongania. (Derültség. - Taps a jobb oldalon.)

A másik észrevétel: Petõ Ivántól hallottuk, hogy baloldali kritikának minõsítette a privatizációval kapcsolatos észrevételeinket. Mi azt mondottuk, hogy a külföldi tõkét az ipar vonatkozásában, úgy tûnik, 40 százaléknál nagyobb arányban nem szabad behozni, mert ez egy olyan kis ország esetében, mint Magyarország, azt jelenti, hogy egy idegen ország ellenõrzése alá kerül az iparunk. És különösképpen óvtuk a tisztelt Házat attól, hogy ez a 40 százalék is egy kézbe összpontosulva jelenjék meg - a mi álláspontunk szerint ennek differenciáltan kellene megjelennie, versenyhelyzetben lévõ országokat kellene a 40 százalékon belül beengedni, és ez megóvna minket ezektõl a veszélyektõl, amelyeket sajnos a leendõ kormányzatnak a kisebbik tagja, úgy tûnik, hogy még nem tudott megérteni - de hát van négy éve rá, hogy ezt megértse... (Derültség.)

Ami a másik része lenne ugyanennek a ténynek: én remélem, hogy a nagyobbik oldala a koalíciónak ezt hamarabb fel fogja fogni, mint a kisebbik oldala, és így mégsem kell négy évet várni.

A másik, ugye, a tajvani tõkére való utalás. (Derültség.) Kérem, mi nem azt mondottuk, hogy tajvani tõkét hozzanak be ebbe az országba: mi azt mondtuk és mondjuk, hogy Nyugat-Európából nem sikerült annyi tõkét behozni, amennyire szerintünk szükség lenne, az Észak-amerikai Egyesült Államokból sem sikerült annyi mûködõtõkét behozni, amennyire szükség lenne. Miután azonban ennek a kis országnak nagy tõkemennyiségre van szüksége... (Derültség.).., javasoltuk, hogy nézzük meg az egyetlen lehetséges harmadik utat: az ázsiai, csendes- óceáni tõke behozatalának a lehetõségét.

(12.20)

Remélem, négy év alatt Petõ Iván ezt is meg fogja érteni, ahogy fog fogyni a kormányzat pénze, úgy fog mindinkább majd Petõ Iván eszébe jutni, hogy mit mondott Torgyán József. (Derültség, taps.)

Most úgy gondolom, azt is látni kell, hogy a kormányprogramnak azok a hibái, amelyeket felhoztunk, hogy óhajok sorozata, hogy nem mondja meg, hogy ki mit csináljon, hogy nincs komplex módon áttekintve, hogy olyan rendkívül lényeges elemei kimaradtak a magyar gazdaságnak, mint például a külföldi államadósság menedzselésének kérdése, talán fölhívhatnám erre igen tisztelt Békesi miniszter úr figyelmét.

Vagy ugye szabadjon arra utalnom, hogy nem biztos, hogy ilyen tömegesen kell mindig minden kérdést megvitatnunk. Javasoltuk: mi lenne, ha mondjuk, kettéosztva önmagunkat, duplán tudnánk (Derültség.) gyorsan tenni az ország érdekében, például a leendõ alkotmány kidolgozása ügyében? Ez egy javaslat, amelyen érdemes lesz elgondolkodni, és miután az idõm letelt, azt akár el is lehet utasítani. (Derültség.) Köszönöm szépen a türelmüket és a lehetõséget. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage