Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A kormányprogram meghatározza a fegyveres erõk alapvetõ feladatait, ami egybecseng a honvédelmi alapelvekkel, ezért azzal egyetértünk. A tervezett haderõreform hosszú távú feladat, amelyet végre kell hajtani, természetesen figyelembe véve a magyar gazdaság teherbíró képességét.

A program legszimpatikusabb része, fõként a fiatalság körében, a hadsereg létszámának csökkentése. A tervezett csökkentés a behívott sorállomány létszámát és a szolgálati idõ tartamát érinti. A honvédelmi bizottság ülésén elhangzott, hogy ez már az augusztusi behívásoknál 2000 fiatalt érint, majd néhány év alatt 10-12 ezer fõvel csökken a sorállomány létszáma.

Ennek mi, kereszténydemokraták is csak örülni tudunk. De ugyanakkor aggodalmunkat sem titkoljuk. Úgy gondoljuk, hogy figyelembe véve a déli szomszédainknál meglévõ háborús konfliktust, valamint a térségünkben lévõ gazdasági és nemzetiségi feszültségeket, a hadsereg létszáma egyelõre tovább nem csökkenthetõ az ország védelmi képességének veszélyeztetése nélkül. Egy gyenge magyar hadsereg csökkentheti hazánk nemzetközi súlyát és ronthatja külpolitikai pozicióit, ami pártok felett álló nemzeti ügy, ezért úgy gondoljuk, ezen kérdések eldöntésében hatpárti egyeztetésre kell törekedni.

A miniszterjelölt úrtól értesültünk arról, hogy a hadsereg válságban van, ez évi feladataihoz mintegy 7,2 milliárd forint hiányzik. Kérem a tisztelt Országgyûlést, a szükséges összeget feltétlenül biztosítsa, ha kell, pótköltségvetésbõl, a tárca részére. Az új honvédelmi miniszter urat pedig kérem, hogy bízzon az Országgyûlés és a magyar felnõtt lakosság bölcsességében, hogy ezt az összeget elõ fogja teremteni, mert a haza védelme mindennél elõbbre való.

A kormányprogram nem tér ki a tisztjelöltek és a sorállományú katonák nevelésére. Úgy gondoljuk, rendkívül fontos, hogy úgy a hivatásos, mint a sorállomány tökéletesen elsajátítsa a rábízott haditechnika kezelését, szakmailag jól képzett, fizikailag edzett, kiváló katona legyen. Ugyanakkor...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage