Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatal következik a miniszterelnök személyérõl, illetõleg a beterjesztett kormányprogramról.

Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy a miniszterelnök megválasztásához és a kormányprogram elfogadásához az alkotmány már hivatkozott §-a szerint az országgyûlési képviselõk több mint felének, azaz 194 képviselõnek az "igen" szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy megválasztja-e Horn Gyulát miniszterelnöknek, illetve egyidejûleg elfogadja-e az elõterjesztett kormányprogramot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A hosszan tartó nagy tapsot Horn Gyula felállva köszöni meg. - Göncz Árpád, Petõ Iván, Boross Péter, Szabó Iván, Torgyán József, Füzessy Tibor, Kövér László, Surján László gratulál a miniszterelnöknek.)

Tisztelt Országgyûlés! Kimondom a határozatot: Az Országgyûlés 265 igen, 93 nem és 1 tartózkodás mellett Horn Gyulát a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé megválasztotta és elfogadta a kormányprogramot.

Tisztelt Országgyûlés! Felkérem Horn Gyula miniszterelnök urat, fáradjon a szónoki emelvényre és tegye le a miniszterelnöki esküt.

Felkérem Boros László jegyzõ urat az esküszöveg elõolvasására. Kérem képviselõtársaimat, hogy az eskü alatt szíveskedjenek felállni. (Megtörténik.)

Dr. Horn Gyula, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az Országgyûlés jegyzõje, Boros László után mondja az eskü szövegét:

Én, Horn Gyula esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hû leszek. Az alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom; az állam- és szolgálati titkot megõrzöm; miniszterelnöki megbizatásomhoz híven, lelkiismeretesen, a nép érdekeinek megfelelõen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlõdését elõmozdítsam. (Hosszan tartó taps közepette a miniszterelnök elhagyja a szónoki emelvényt.)

Tisztelt Országgyûlés! Most a kormány tagjainak eskütétele következik. Felkérem dr. Szilágyiné Császár Terézia jegyzõ képviselõtársamat, hogy ismertesse Göncz Árpád köztársasági elnök úr átiratát a miniszterek kinevezésérõl.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage