Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: A külügyi bizottság megtárgyalta a javaslatot. Szeretném hozzátenni, hogy ez nemcsak egy formális tárgyalás volt, hanem a bizottság részletesen megtárgyalta a határozati javaslat érdemét is.

Ugyanakkor szeretném felhívni képviselõtársaim figyelmét arra, ez a bizottsági vita nem arról szólt, hogy ez a gyakorlat jó vagy nem jó. A bizottságban azzal kapcsolatban egyetértés alakult ki - ezt senki nem vitatta -, hogy ez a gyakorlat a Magyar Honvédség és a brit haderõ közötti együttmûködés szempontjából fontos, hiszen mind a kormánykoalíció pártjai, mind az ellenzék pártjai között a legteljesebb mértékben egyetértés van abban, hogy rendkívül fontos Magyarország NATO-tagságának elõkészítése, és ennek egyik eleme lehet az, hogy erre a közös gyakorlatra sor kerül.

Ami a bizottsági vita során aggályként felmerült - és erre lényegében Keleti György miniszter úr már válaszolt is expozéjában -, az az volt, hogy ez a gyakorlat és fõképp ennek hódmezõvásárhelyi színhelye vajon nem okozhat-e valamilyen aggodalmat a szomszédos országok körében. Nagyon kimerítõ vitát folytattunk errõl a kérdésrõl, képviselõtársaim mindenfajta indítványt tettek - amelyeket egyébként késõbb visszavontak -; végül pontosan azon érvek alapján, amelyeket Keleti György miniszter úr az expozéjában is elmondott - tehát hogy a kormány ezt a gyakorlatot a nyilvánosság szintjén kívánja kezelni mind hazai vonatkozásban, mind pedig a külföldi katonai attasékkal való megismertetés tekintetében -, a bizottság úgy ítélte meg, hogy ezek az aggályok végül is nem megalapozottak, illetve a lehetséges aggályok elhárultak.

Végül a bizottság mindössze egyetlen tartózkodás mellett - mindenki más igen szavazatával - támogatta a határozati javaslat elfogadását, és ezt ajánljuk az Országgyûlés számára is. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage