Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Ház! Nagyon rövid leszek, mégis, amit el szeretnék mondani, azt hiszem, azért is fontos, mert itt egy érdekes átmeneti helyzet van, hiszen a programot teljes egészében az elõzõ kormány készítette elõ, ugyanakkor az új miniszter úr terjesztette a tisztelt Ház elé.

Engedjenek meg ennyi személyes kitérõt: úgy is jó szívvel tudom mindazt elmondani, ami a következõ másfél-két perc része, mint szegedi képviselõ, aki közvetlenül érintett is talán a problémában.

Magyarország elfogadta a "Partnerség a békéért" programot, amely reményeink szerint a NATO-tagságot fogja eredményezni. Az idén szeptemberre tervezett magyar-brit közös kiképzés és gyakorlat jól illeszkedik az 1992 decemberében született magyar-brit katonai memorandumhoz és a fenti NATO-békepartnerség programhoz is - ez utóbbihoz, ha még formálisan, idõrendi okok miatt nem is, tartalmilag és szellemében mindenképpen, hiszen a világ már a NATO-val történõ együttmûködésünk részeként értelmezi az eseményt.

(15.50)

Pont úgy, ahogyan a svéd katonai tankönyvek mottója mondja: ha a térkép nem egyezik a valósággal, akkor a valóság szerint kell eljárni.

Ez a közös, hangsúlyozottan nem nagy léptékû, nem hivalkodó és nem fenyegetõ, de szakmailag fontos kiképzéses gyakorlat, úgy ítéljük meg, hasznosan szolgálja hazánk biztonsági érdekeit.

Figyelemreméltó, hogy a két-három évvel ezelõtti magyar-jugoszláv határmenti feszültség megszüntetése után Hódmezõvásárhely is helyszíne lesz az eseménynek. A kiképzés és a gyakorlat nyitott a szerb és a román katonai megfigyelõk számára, ami a bizalmat és a kiszámíthatóságot erõsíti.

Mindezeken túl természetesen az esemény jó felkészülési lehetõség a közös békefenntartó tevékenység ellátására is, és igazodik a Magyar Honvédség kiképzési tervéhez, így, ahogyan miniszter úr is mondta, többletkiadást a költségvetés számára nem jelent.

Bízunk benne, hogy az új kormány irányítása mellett is folytatódik a program, és a jövõ évre elõkészített magyar-angol-német hadgyakorlat is meg lesz rendezve.

Tisztelt Ház! A fentiek szellemében a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja támogatja a Boross-kormány által elõkészített országgyûlési határozattervezetet, és kérem képviselõtársaimat, hogy az alkotmány megfelelõ részei szerint "igen" szavazataikkal adják meg a felhatalmazást arra, hogy békés szándékú fegyveres brit katonák léphessenek hazánk földjére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage