Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Elnök úr, én fogom a bizottság álláspontját ismeretni.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bizottságunk tegnapi ülésén megtárgyalta az önálló képviselõi indítványt. Bizottságunk igen alapos és felelõsségteljes vitát folytatott annak ellenére, hogy a héten már másodszor foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Kötelességem ugyanis képviselõtársaimat tájékoztatni arról, hogy Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke az elmúlt hét végén hozzám, a bizottság elnökéhez eljuttatta a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat közgyûlésének eredeti javaslatát, amely tulajdonképpen azt foglalta magába, hogy szeptemberben legyen egy 8 százalékos nyugdíjemelés, de döntsön azonnal, egy ütemben a parlament arról is, hogy ez visszamenõleges hatályú, és hogy a kifizetések novemberben érkezzenek el a nyugíjasokhoz.

Miután a régi kormány, az ügyvezetõ kormány nem kívánt már - ez egyébként üdvözlendõ - állást foglalni ebben a kérdésben, hiszen mint hallottuk az elõbb Nagy Sándortól, a döntésnek anyagi konzekvenciái vannak, amelyek az új kormányt terhelik már, és nekem az új kormánnyal nem volt alkalmam egyeztetni, ezért bizottságunk azt az álláspontot foglalta el, hogy fogalmazzunk meg egy kompromisszumos javaslatot, terjesszünk az Országgyûlés elé bizottsági önálló indítványként egy olyan javaslatot, amely tulajdonképpen a szeptemberi 8 százalékos nyugdíjemelés elfogadására kéri fel az Országgyûlést, és késõbbre halasztja a visszamenõlegességrõl szóló döntést egy olyan idõpontra, amikor az új kormánynak és a közgyûlésnek alkalma lesz már azt a kérdést is megvizsgálni, hogy mibõl fizessék ki a 32 milliárdot, valamint az új kormány felelõsségteljesen tud nyilatkozni arról is, hogy ezt mennyiben fedezze az önkormányzat, a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése, és mennyiben járuljon hozzá maga az ország költségvetése.

Ezt a javaslatot elfogadta keddi ülésén a szociális bizottság, és arra hatalmazott fel, hogy keressem meg ezzel a kompromisszumos javaslattal a nyugdíjbiztosítási önkormányzat közgyûlését.

Kötelességem tájékoztatni önöket arról, hogy egy igen hosszan tartó, felelõsségteljes és feszült vita után a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat, miután nem látott elegendõ garanciát a hozzá eljuttatott szövegben arra, hogy a jövendõ kormány teljesíteni fogja a jelenleg érvényben lévõ törvényt, ezért 19 támogató szavazattal, 19 ellenszavazat ellenében, 2 tartózkodással nem fogadta el az országgyûlési szociális bizottság kompromisszumos javaslatát.

Bizottságunk tehát egy fair play-megállapodás értelmében - bár erre jogi kötelezettsége nem volt - nem terjesztette a tisztelt Ház elé ezt a javaslatot, hanem képviselõtársaim keresték meg a módját, és megfogalmaztak egy olyan önálló indítványt, amely tulajdonképpen teljesíti az önkormányzat igényét. Az önök elé beterjesztett módosító indítvány III. fejezetében megfogalmazták azokat a garanciális elemeket, amelyek tulajdonképpen a jelenleg érvényben lévõ jogszabály, törvény teljesítését garantálja a következõ idõszakban is.

Így tehát bizottságunk újra megtárgyalta ezt a módosító javaslatot. A bizottság vitája tisztázta azt, hogy ebben az új helyzetben bizottságunk már nem a saját álláspontjáról kell hogy nyilatkozzék, hanem az önálló képviselõi indítványról. Körbejártuk, hogy milyenek lennének az eredeti javaslat beterjesztésének, elfogadásának az anyagi konzekvenciái - ezt nem részletezném, errõl Nagy Sándor már szólt önöknek -, valamint számbavettük azt is, hogy vajon elegendõek-e a garanciális elemek, amelyek a szövegben szerepelnek.

A különleges közjogi helyzetet megvizsgálva - hiszen az új kormány még tegnap sem állt fel -, az eredeti törvényjavaslatot is számbavéve, a költségvetést is áttekintve, a Számvevõszék véleményét és a nyugdíjbiztosítási önkormányzat eredeti javaslatát is mérlegelve bizottságunk úgy döntött, hogy támogatja Kovács Pál és Nagy Sándor képviselõk önálló indítványát, és - ha jól emlékszem - 18 támogató szavazattal, 1 tartózkodás ellenében alkalmasnak találta ezt a javaslatot az általános vitára.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage