Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA(Fidesz): Köszönöm szépen.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy tanítónk, Murphy tétele szerint "A választási ígéretek minimuma a választás után azonnal maximummá változik." Jól példázza ezt a koalíció magatartása a nyugdíjak emelése ügyében. Annál is visszatetszõbb ez a magatartás, mert azt a nyugdíjemelést vitatják, amelyet ellenzéki korukban, kb. fél évvel ezelõtt maguk is buzgón támogattak.

Mindenesetre most halogató taktikát folytatnak, amikor a nyugdíjasok törvényes járandóságát meg kívánják nyirbálni. A pénzügyminiszter úr azzal riogat, hogy csak külföldi hitelekkel lehetne finanszírozni az emelést, s ezzel milyen rosszul járnának a nyugdíjasok is, hiszen a tb költségvetése nem tartalmaz erre elegendõ pénzt. Ha az állítás igaz, miszerint a tb-önkormányzat olyan költségvetést nyújtott be, amely nem fedezi a törvény által elõírt emelési kötelezettséget, akkor ez feltehetõleg kimeríti a biztosítottak érdekeit súlyosan sértõ magatartás fogalmát, tehát a kormánynak és az Országgyûlésnek meg kell tennie a szükséges lépéseket. Mindez azonban nem érintheti a nyugdíjasok járandóságát. A tb-költségvetés elõírja ugyanis, hogy ezeket az ellátásokat akkor is ki kell fizetni, ha a bevételek nem nyújtanak fedezetet rájuk. Ráadásul a 75. évi II. törvény nem hagy kétséget azügyben, hogy ezt az emelést mikor kell megtenni. A törvény rendelkezése szerint ugyanis a várható nettó béremelkedés ütemének megfelelõen - amint azt már többen elmondták elõttem - márciusban és szeptemberben kell emelni a nyugdíjakat, s egyéb idõpontban csak a további emelésekrõl dönthet az Országgyûlés.

Módosító indítványunk tehát csak a törvényes állapot helyreállítására irányul. Sajnos a tb-önkormányzat nem mellékelte költségvetésének módosítását, de mindez a nyugdíjak emelését nem befolyásolhatja, ám hogyha az álliberális - elnézést - szociálliberális, de a továbbiakban inkább baloldali koalíció (Derültség.) ragaszkodik ehhez, frakciónk hajlandó benyújtani a szükséges módosításokat.

Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa azt a megoldást, amelyek révén a nyugdíjasok a törvény által elõírt mértékû emelésben részesülhetnek.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage