Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, az FKgP frakcióvezetõje: Köszönöm a szót, elnök úr. És hadd indokoljam meg, hogy amíg az elõbb csak képviselõként kívántam szólni, miért kívánok most soron kívüli jogommal élve mint frakcióvezetõ felszólalni. Azért, igen tisztelt Ház, mert Csehák Judit nemcsak országgyûlési képviselõ, hanem a szociális bizottság elnöke, és ebbeli tisztségében adott téves tájékoztatást a Háznak és adott téves tájékoztatást az ország közvéleményének. Miért állítom én ezt?

A nyugdíj, éppúgy mint a többi tartási jellegû járulékos, idõszaki szolgáltatás (Derültség.) minden más követelést meg kell hogy elõzzön; függetlenül attól, hogy a kötelezettnek van-e pénze vagy nincs. Az, hogy Csehák Judit itt elmondta, hogy a kormánynak nincs pénze; kérem, ez teljesen közömbös. Ha nekem nem hisz Csehák Judit, tessék elmenni a bíróságra, meghallgatni mondjuk egy tartásdíj érvényesítése iránti pert, hogy mit fog mondani a bírónõ annak az apának, aki a gyermektartásdíj fizetési kötelezettsége alól azzal akar kibújni, amire Csehák Judit is hivatkozott, hogy nincsen pénze. Kérem, önmaga tartása terhére is köteles ennek az idõszakos, járulékos fizetési kötelezettségének eleget tenni. Nem hivatkozhat arra, hogy nincs pénze. Nem hivatkozhat a szülõtartási perben sem. És ne vegyék rossz néven, tisztelt képviselõtársaim, úgy látom, hogy helyre kell tennem ezeket a kérdéseket: itt az édesanyáink, édesapáink tartásáról van szó. Közömbös, hogy van-e pénzünk. A kötelezettséget kell megvizsgálni, fennáll-e. Fennáll; jogszabály kötelez minket arra! Mikortól kell fizetni? Január elsejétõl kell fizetni! Semmi további kérdést vizsgálat tárgyává sem lehet tenni.

De ha Csehák Judit vizsgálat tárgyává akarja tenni, akkor Torgyán József megkérdezi: hol volt Csehák Judit, amikor megszavaztuk az elõbb az angolokkal közös hadgyakorlatot? Hadgyakorlatra van pénzünk? A szüleinknek a nyugdíjak kifizetésére nincs pénzünk? (Taps az FKgP képviselõinek padsoraiban.) Kérem, ez elfogadhatatlan megközelítés.

(17.10)

Mi azt mondjuk, hogy most igenis január 1-jétõl ki kell fizetni ezt a nyugdíjat. Teljesen közömbös, hogy van-e pénzünk vagy nincs pénzünk, tessék máshonnan elvenni, és akkor az én megítélésem szerint máskor nem lesz ilyen értelmetlen, a hatályos joggal és az emberséggel, a humanizmus alapvetõ követelményeivel szembenálló vita.

Kérem a tisztelt Házat, vizsgálja felül egyáltalán azt a gondolatot, hogy szabad-e ebben a tárgykörben bármiféle vitát tartani; vagy pedig a Magyar Köztársaság parlamentje õrködik a Magyar Köztársaság törvényessége felett, és ha egyszer ez a Ház hozott egy törvényt, akkor hajtassa is végre. Ezt elvárom az igen tisztelt Háztól! Ne a nyugdíjasokon spóroljanak, ne filléreket vegyenek el a nyugdíjasoktól! Tessék január 1-jétõl kifizetni a nyugdíjasoknak azt, ami jár. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage