Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy elöljáróban azt mondjam: én nagyon súlyos dolognak tartom, ha a honvédelmet a nyugdíjjal szembeállítjuk, és ha a honvédelemmel szemben bármilyen módon is hangulatot keltünk a közvélemény körében. (Taps a jobb oldalon.)

Másodsorban azt szeretném Torgyán képviselõtársamnak elmondani, hogy a hadgyakorlat tervét az elõzõ kormány készítette elõ, az elõzõ kormány tárgyalta meg, a honvédelmi költségvetésben történt erre vonatkozó biztosítást is õ tervezte meg. Ez egy nemzetközi tárgyalás eredménye volt. Torgyán úr egyetért azzal, hogy a NATO felé közeledjünk, ahhoz csatlakozzunk. Ez ennek az elsõ, bár apró lépése. Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nem szabadna összekeverni ezt a két döntést. Azért volt szükség legelsõ napirendi pontként a brit-magyar hadgyakorlatról beszélni, mert ahhoz, hogy idegen katona Magyarországra jöjjön, parlamenti felhatalmazás szükségeltetik.

(17.20)

Én a szavazás eredményébõl úgy láttam - valószínûleg akkor Torgyán úr nem lehetett a teremben -, hogy a parlament két fõ kivételével egyetértett a magyar-brit hadgyakorlat megszervezésével... (Közbeszólás: Három!)...három, bocsánatot kérek, másrészt, ha Torgyán úr figyelemmel kísérte volna az expozémat, abban az is elhangzott, hogy a brit fél fizeti az összes költséget, a magyar költségeket pedig beterveztük.

Végezetül engedje meg, hogy azt is hozzátegyem, hogy a katonák is felelõsséget éreznek a nyugdíj iránt, hiszen nagyon sok hivatásos katona van nyugdíjban - tiszt és tiszthelyettes -, aki ugyanúgy várja, hogy ez a parlament számára kedvezõ döntést hozzon, és aki ugyanúgy bízik abban, hogy ez a döntés megalapozott lesz, de nem a honvédelemmel szembeni hangulatkeltést fogja szolgálni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage