Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY, a Népjóléti Minisztérium államtitkára: Most már jó, köszönöm szépen.

Köszönöm a szót, elnök úr. Azért kértem szót, mert ebben a vitában nagyon sok minden elhangzik, de talán jó lenne néhány kérdésben a tényekhez ragaszkodni.

Szabó Iván képviselõtársam említette, hogy meg kellene nézni a járulékbevételi többletet is. Szeretném a tisztelt Házat arra emlékeztetni, hogy a nettó bérnövekedés, a nettó bérkiáramlás elszaladása részben az adószabályok változásának volt betudható, tehát hogy a nyugdíjjárulék is meg az egészségbiztosítási járulék kikerült az adóalapból. Tehát nincs emögött járulékbevételi többlet.

A másik: a járulékbevétellel kapcsolatban meg kell azt is jegyezni, törvényszerû, hogy ez késõbb követi a bérkiáramlást, tehát ez a járulékbevétel még nincs ott a Nyugdíjbiztosítási Alap kasszájában. Talán ezért is helyes az a döntés, hogy ennek a kérdésnek a vizsgálatára szeptember végén, október elején tér vissza a kormány és az Országgyûlés.

Végül pedig én nagy örömmel hallgattam, hogy Torgyán József frakcióvezetõ úr ismételten leszögezte: a nyugdíjak kifizetése mindent megelõz. Szeretném szerényen megjegyezni, hogy nagyon jó lenne, ha a társadalombiztosítási kinnlévõségek behajtásánál is érvényesülne ez az elsõdlegesség, ez a kiemeltség. Nem véletlenül tette nagyon fontos pontjává a kormányprogram ennek a kérdésnek a vizsgálatát és a megoldását - mert ez ma, sajnos, nincs így.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage