Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem szeretnék nagyon részletesen belemenni ebbe a vitába. Nem is akartam eredetileg megszólalni, mégis úgy éreztem a vitát hallgatva, hogy talán érdemes egy más szempontot is belevinni, ezért kérem a türelmüket egy pillanatra.

Ez a más szempont nem más, mint hogy természetesen ellenzéki oldalról mi kifogásoljuk, kritizáljuk, és szeretnénk többet elérni - remélem, fogunk is -; de egy valaminek azért örüljünk: nem olyan régen felelõs személy szájából nyilatkozatok szóltak az 5 százalékról, hogy 5 százalék és nem több. Itt már elhangzott, hogy igen, szólhatna a vita arról is, hogy ennyi százalék vagy annyi százalék. Ez a vita - most ne minõsítsük a színvonalát - mindenképpen eltér a korábbiaktól, és e tekintetben én mégis pozitívnak szeretném minõsíteni, hogy a 8 százalék ügyében már nem hagyunk kétséget a nyugdíjasokban.

Végül is nagyon egyszerû a feladat, ami elõttünk áll. Van egy képviselõi indítvány - ráadásul most már négy vagy öt órája az egyik elõterjesztõ miniszteri rangú is -, ami azt mondja, hogy most, szeptembertõl kiadjuk a 8- at, és aztán visszatérünk a többire.

A pénzügyminiszter úr, ha alaposan megnézi a III. pontot, akkor lehet, hogy ideges lesz, mert abban a III. pontban nem arról szól a történet, hogy kifizetjük-e vagy nem - a döntés már csak az idõpontról szól. (Taps.) E tekintetben tehát a 8 százalékról egy újabb érvet, illetve biztosítékot lehet kapni errõl az ügyrõl.

Akkor most már csak az a kérdés marad fönn: ha meg így is, úgy is kifizetjük, akkor miért nem intézzük el az egészet egy ültõ helyünkben?

Errõl szól a módosító javaslat. E tekintetben viszont nem túl nagy vitákkal, a szavazógomb használatával a tisztelt Ház döntést tud hozni; döntést, amely bizonyos fokig megnyugató lehet a nyugdíjasok számára, és egy másikat, amely még megnyugtatóbb lehet a nyugdíjasok számára - ez az utóbbi az ellenzéki, az elõbbi pedig a beterjesztett hivatalos javaslat.

Remélem, hogy jelentõs támogatást fog kapni a módosító indítvány, de - mint ahogy elõttem Szilágyiné Császár Terézia a KDNP nevében már elmondta - ha ez a módosító indítvány nem kapja meg a többséget, mi az eredetit támogatni fogjuk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage