Nagy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY SÁNDOR elõterjesztõ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Minthogy az általános vitában elmondott hozzászólásokra adott közbeni reagálás lehetõséget nyújtott több hozzászólással kapcsolatos álláspontom kifejtésére, én most nem kívánok élni az elõterjesztõ azon jogával, hogy a vita egészével foglalkozzon. Sok tanulsága van ennek a vitának, de az egyik feltétlenül az, hogy ezekkel a nyugdíjemeléssel és a nyugdíjalappal kapcsolatos alapvetõ kérdésekkel mihamarabb a magyar Országgyûlésnek foglalkoznia kell, és olyan szándékkal és olyan szellemben, hogy ne a véletleneken, ne az indulatokon és ne az esetleges politikai megközelítéseken múljék, hogy a nyugdíjemelés mikor, milyen formában történik meg.

Ezért úgy gondolom, hogy ez a javaslat, és ennek az a része, hogy október 15-éig majd ezt a döntést meg kell hozni, talán arra is alkalmat kínál, hogy egy kicsit általánosabb érvénnyel meg lehessen vitatni ezeket a problémákat.

Az általános vitában én két konkrét kérdésre nem reagáltam. Ezt azért tartom fontosnak, mert hozzátartozik a dolog lényegéhez. Valaki azt mondta, hogy tulajdonképpen nem is lehetett elvárni a leköszönõ kormánytól, hogy az üggyel érdemben foglalkozzon, hiszen nem volt parlament. Én is így gondolom. De ha az önkormányzatnak akkor kellett volna állást foglalni a szeptemberi nyugdíjemelésrõl, ami még a kormányon keresztül eléri a parlamentet, akkor praktikusan februárban kellett volna az elsõ döntés alkalmával ugyanerre az ügyre is választ keresni, ami természetesen azt jelentette volna, hogy 1994 egyhavi béradatából kellett volna levonni következtetést a nettó átlagkereset növekedésére. Ez a példa pontosan mondja, mutatja, hogy ez a szabály képtelen szabály. Nem véletlenül kezdeményeztük, hogy át kell alakítani, és most is csak azt mondom, hogy sajnálatos, hogy ez nem történt meg.

Mégis, a lényeget most arra szeretném tenni, hogy végül is a vita után is javasoljam a parlamentnek, hogy fogadják el az önálló képviselõi indítványomban foglaltaknak megfelelõ megoldást: emelkedhessenek a nyugdíjak 8 százalékkal szeptembertõl, és legkésõbb október 15-éig kötelezze magát a parlament, hogy eldönti az egyösszegû, visszamenõleges kifizetésnek az idõpontját és idõbeli ütemezését.

Befejezésül arra szeretnék utalni, hogy úgy gondolom, hogy a Surján László képviselõtársam által elmondottak mértékadóak lehetnek talán más vitában is. Õ kifejtette, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt természetesen olyan döntést szeretne, hogyha most eldõlne a visszamenõleges kifizetés sorsa. Nem fogok titkot elárulni: én is szeretnék ilyen döntést, csak nincs meg rá a lehetõség.

(18.00)

S azért vállaltuk el ezt a kompromisszumot. De nem ezért említettem, hanem azért, mert úgy gondolom, az, ahogy folytatta: ha erre nincs lehetõség és nem kapja meg a támogatást ez a módosító indítvány, akkor az eredeti, beterjesztett indítványt is támogatják. Azt gondolom, ez az, ami az ügyet, nem pedig az ügy körül valamilyen hangulatkeltést szolgáló álláspont.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage