Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER elõterjesztõ (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak nagyon röviden szeretnék szólni.

Tisztelt Ház! Mint ahogy a Ház tagjai már értesültek róla, az elmúlt négyéves házszabály-alkotó munka lezárásaként, a Ház megalakulása idején elkezdtünk egy hatpárti tárgyalássorozatot. Ez a hatpárti tárgyalássorozat az elmúlt két hétben - és különösen intenzíven ezen a héten - zajlott.

A hatpárti tárgyalássorozat eredményeként ma, hajnali egy órakor befejezve a tárgyalásokat, sikerült egy szövegjavaslatban megállapodni, amely gyakorlatilag tükrözi az aláírók konszenzusát azzal a megjegyzéssel, hogy a lényegi politikai kérdések tárgyalásánál a Kisgazdapártot Balás István szakértõ úr képviselte. Õ a politikai, az elvi kérdésekhez hozzájárult, de késõbbi akadályoztatása miatt a Kisgazdapárt a végsõ szöveget nem láthatta. Tehát az aláírásához még gondolkodási idõt kért. Ennek technikai oka volt: gyakorlatilag a számítógépek az ülés megkezdése elõtt készítették el a végsõ szövegjavaslatot, és úgy került kinyomtatásra.

(18.10)

Tehát szeretném azt rögzíteni, hogy az elvi kérdésekben ez a Házszabály tükrözte a tárgyalásokon jelen levõk megállapodását, és friss elkészülte eredményezheti azt is, hogy a Házszabályban még bizonyos elírások, pontatlanságok szerepelhetnek. Ezért a tisztelt Ház elnézését kérem, és kérem a türelmüket, hogy jövõ hétig az esetleges kiigazításokat megtehessük.

Azért van szükség a mai napirendre vételre, mert ha ma napirendre vesszük, akkor augusztus 29-én, a nyári ülésszak legközelebbi plenáris ülésén el tudjuk kezdeni a javaslat tárgyalását.

Ha ezt a tárgyalást még a rendkívüli ülésszakon sikerül lebonyolítani, akkor szeptembertõl már remény van arra, hogy az új Házszabállyal mûködjön a Ház. Ezzel elkerüljük azt a konfliktust, hogy párhuzamos házszabályok vonatkoznak a Ház különbözõ irataira, beadványaira. Ez az õszi ülésszakon könnyebbé teszi a munkát.

Szeretném röviden tájékoztatni a Házat, hogy a Házszabály tervezett szövege egyszerûsíti, áttekinthetõbbé teszi a Ház munkáját, és ennyiben valamennyiünk érdekében áll ennek a Házszabálynak az elfogadása.

Szeretném ezúton megköszönni képviselõtársaimnak - Dávid Ibolyának, Kutrucz Katalinnak az MDF részérõl; Bihari Mihálynak és Haller Zoltánnak az MSZP részérõl; Gáspár Miklósnak a KDNP; Trombitás Zoltánnak a Fidesz részérõl és az elõbb említett Balás Istvánnak, a Kisgazdapárt szakértõjének - az eheti rendkívül megfeszített munkát.

Mostantól - tisztelt képviselõtársaim - hat héten át tanulmányozhatják a nyári szünetben a házszabály-tervezetet. Gondolom, azért mást is fognak csinálni... (Derültség.) De ez a hat hét mindenkinek a rendelkezésére áll.

Az az elõterjesztõk kérése, hogy augusztus 22-éig, tehát az augusztusi ünnepek utánig juttassák el a bizottsághoz esetleges módosító javaslatukat, így augusztus utolsó hetében a tárgyalása könnyebben történhet, hiszen a bizottság már a 29-ei tárgyalás elõtt meg tudja vizsgálni a módosító indítványokat. Kérem az önök támogatását és kérem az önök megértését. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage