Daróczy Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DARÓCZY ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Úgy vélem, hogy nincs itt annak az ideje, hogy egy teljesen új felsõoktatási törvény egyes elemeivel foglalkozzunk.

A törvényjavaslat módosítása azért következett be, mert a korábban elfogadott felsõoktatási törvény egy passzusa tarthatatlan volt, nem volt elõkészítve. Ugyanis a felsõoktatási törvény értelmében már ez év januárjában nyilvánosságra kellett volna hozni az elõzõ kormányzatnak, hogy milyen kompenzációs rendszer keretében kívánja 1994. szeptember 1-jétõl a tandíjat bevezetni.

Ezt számon kérni az új kormányzattól - véleményem szerint - nem szabad. Ugyanis az új kormányzat abban az állapotban kapta meg a problémát, hogy szeptember 1-jétõl már lehetetlen volt számára egy olyan tandíjrendszer rendeletileg való elrendezése, amely nem sértette volna a törvény elõírását. Ennek következtében mindenképpen el kell utasítanom Pokorni Zoltánnak a felvetéseit, amelyekben õ a jelenlegi kormányzatot e tekintetben elmarasztalja. Ezt nyilvánvalóan õ is tudja, tekintettel arra, hogy a felsõoktatási törvénynek voltak olyan elõírásai, hogy mikor, milyen feltételek teljesülése esetén kell, lehet egyáltalán a tandíjat bevezetni.

A másik nagyon fontos és lényeges kérdés az, hogy ez a törvényjavaslat nem azt irányozza elõ, hogy egy évvel késõbb be kell vezetni a tandíjat. Felolvasom a törvényjavaslat pontos szövegét. A pontos szöveg úgy szól, hogy "A törvény tandíjfizetésre vonatkozó rendelkezései hatályba lépésérõl külön törvény rendelkezik."

Kétségtelen tény, a kormányprogramban szerepel egy olyan passzus, hogy a kormánynak elhatározott szándéka: 1995. szeptember 1-jétõl bevezeti a tandíjat, amennyiben sikerül kidolgozni a kompenzációs rendszert, amelynek az elemeit fel is sorolja a kormányprogram, nevezetesen az ösztöndíjrendszer, a szociális juttatások rendszere, a hitelfelvételi lehetõségek és - nagyon fontos - adókedvezmények biztosítása.

Úgy vélem, ennek a négyesnek a megvitatására jelen pillanatban nincs lehetõségünk. Erre vonatkozóan konkrét elõterjesztés nincs.

Ezért csak azzal kell foglalkoznunk - véleményem szerint -, hogy ne kerüljön a Parlament és az új kormányzat törvénytelen állapotba. Törvénytelen állapot lenne ugyanis, hogy érvényben maradna a felsõoktatási törvény, és szeptember 1-jétõl tulajdonképpen tandíjat kellene beszedni, de erre vonatkozóan a korábbi kormányzat nem tette meg a megfelelõ elõkészületeket.

Én ennek következtében - a szocialista frakcióval egyetértésben - támogatom, hogy ezt a módosító javaslatot fogadjuk el, és különösen fogadjuk el a miniszteri elõterjesztés írásos változatának azon pontját, amely túlmegy azon, hogy a kormánynak milyen szándékai vannak. Nevezetesen így szól ez a mondat: "Végül a bevezetésnek törvénnyel való meghatározása idõt ad a kormánynak arra - és gondolom, a Parlamentnek is -, hogy mérlegelje az európai országokban érvényesülõ irányzatokat, amelyek jelenleg inkább a tandíj megszüntetését jelzik."

Úgy vélem, hogy ez az elõterjesztés korrekt abból a szempontból, hogy a kormányzat jelenleg még fenntartja a szándékát a tandíj bevezetésére esetleg késõbbi idõpontban, de elõfordulhat az is, ha nyomós érvek lesznek, hogy ettõl az ötlettõl el kell tekinteni a magyar felsõoktatásban, mivel az országban jelen pillanatban olyan viszonyok vannak, amelyek nem indokolják ennek a lépésnek a megtételét.

(10.50)

Én ebben most nem kívánok állást foglalni, csak jelzem, hogy a miniszteri expozéban is el van hintve ez a felvetés. Ennek következtében úgy érzem, megnyugtató a magyar társadalom számára, hogy nem fogjuk elkapkodni ezt a nagyon lényeges kérdést.

Még egy jelzést szeretnék adni. A magyar társadalomban ma már nem lehet improvizálni. Ha egy ilyen tandíj jellegû adó- vagy bármilyen kötelezettséget meghirdetünk, akkor azt kellõ idõben kell a magyar társadalom azon rétegének tudomására hozni, akiket ez a dolog húsbavágóan érint. Ennek következtében szeretném elõrebocsátani, hogy csak olyan rendeletet vagy törvényt fogok csak támogatni, amelyben az is benne van, hogy legalább egy fél évvel elõbb a magyar társadalom tudomására jut, milyen feltételek mellett kell fizetni ilyen jellegû kötelezettséget. Az lehetetlen, hogy augusztus 30-án bárki is számon kérje ezen a kormányzaton, hogy szeptember 1-jétõl milyen tandíjat kellene fizetni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage