Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kereszténydemokrata frakció véleményét foglalom össze a felsõoktatási törvény módosításával kapcsolatban. A javaslat a törvény három pontját módosítja. Ezek közül az elsõ kettõt a KDNP támogatja.

Részletesebben kell viszont foglalkoznunk a tandíjbevezetés kérdéseivel. A bevezetés elhalasztását támogatjuk, szeretném hangsúlyozni. De ez számos problémát is felvet. Az elhalasztás problémái közé tartozik az, amint már a miniszter úr is említette, õ ötszázmilliót mondott, más vélemények szerint hatszáz-, illetve nyolcszázmillió forint hiányzik az egyetemek kasszájából. Ezt honnan fogják tudni elõteremteni az egyetemek?

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a költségvetés feladata lesz ezt elõteremteni. Önmagában viszont az elhalasztás elõkelõ, népszerû gesztusa nem oldja meg a problémákat. Ezért még egyszer szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy a kereszténydemokrata képviselõcsoport a halasztást megszavazza, de egy olyan támogatási rendszert is szeretnénk mellette látni, amely lehetõvé tenné, hogy egyetlen, szociálisan hátrányos helyzetû hallgató se kerüljön ki a felsõoktatásból. Szeretnénk azt látni, hogy a kormányzat milyen átfogó lépéseket tervez.

A következõkben foglalom össze a KDNP véleményét: nem látunk biztosítottnak a törvényjavaslatból egy elfogadható határidõt. Sõt az indoklás egyes utalásaiból - gondoljunk az utolsó oldalra - az sem világos, hogy a közeljövõben a kormány kíván-e ezzel a kérdéssel foglalkozni. Viszont határozott véleményünk, hogy egy jó ösztöndíj- és hitelrendszer, illetve egy jó tandíjrendszer elõnyösen érintheti a tanulóifjúság anyagi helyzetét, tanulmányi fegyelmét, és javíthatja az egyetem belsõ légkörét is.

Szeretném megjegyezni, hogy a kormány elõterjesztése az elõbb említett kérdéseket nyitva hagyja. Ezért elvárjuk azt a kormánytól, hogy legkésõbb e tanév végéig az elképzeléseit a parlament számára terjessze elõ. Bízom abban, hogy a kormány ezt elõ fogja terjeszteni. Ennek reményében még egyszer hangsúlyozom, hogy a KDNP az elhalasztást megszavazza. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage