Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon röviden szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy most nem a tandíj bevezetésének a vitája folyik. Amennyiben a parlament nem dönt ma vagy holnap - holnap nincs ülés, tehát marad a mai nap - arról, hogy nincs tandíj, akkor szeptember 1-jétõl törvénysértõ állapot jön létre. Azt hiszem, nincs itt az ideje annak, hogy a tandíj részletes vitáját lefolytassuk.

Pokorni Zoltán képviselõtársam hozzászólásának jó néhány elemével alapvetõen nem értek egyet, de nem hiszem, hogy ezt a vitát most le kellene folytatni bármilyen szinten is. Az a kérdés, hogy a parlament vállalja-e azt, hogy szeptember 1-jétõl törvénysértés legyen. Benne van a törvényben, hogy van tandíj, de nincs tandíj, hiszen mindenféle törvényt sértene a tandíj bevezetése.

Azt gondolom, másról vitatkozni ugyan nagyon népszerû és jól kinézõ dolog, de semmiképpen nincs itt az ideje. Azt hiszem, ugyanakkor nem szabad azt a látszatot sem kelteni bármely oldalról, hogy a kormányzat nem szeretné bevezetni a tandíjat 1995. szeptember 1-jétõl. A koalíciós megállapodásban, illetve a kormányprogramban erre a két koalíciós párt kötelezettséget vállalt. Azon kell dolgozni, hogy ez '95. szeptember 1-jére bevezethetõ legyen. Ehhez nem szabad azokat a hibákat elkövetni, amelyeket az elõzõ kormányzat elkövetett, hogy tudniillik nem készíti elõ a tandíjat egyrészt parlamenti szinten, másrészt a diákokkal, az érintett hallgatói szövetségekkel, egyetemi, társadalmi szervezetekkel való konzultáció útján.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni: nincs itt az ideje a tandíj vitájának. Nem hiszem, hogy módunk, lehetõségünk lenne arra, hogy most lefolytassuk azt a vitát, amely arról szól, hogy kiknek szól a tandíj, mennyi a tandíj és mikor vezettetik be.

Arra kérem tisztelt képviselõtársaimat, maradjunk a témánál, annál az elõterjesztésnél, ami arról szól, hogy ne kerüljön törvénysértõ helyzetbe se a parlament, se a kormány. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage