Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt vitában és az oktatási bizottság ülésén is már idézve szerepelt, hogy a felsõoktatási törvényben csacskaságok, szamárságok szerepelnek. Úgy gondolom, hogy minden törvényben vannak tévedések, vannak hibák, de nem parlamenti stílus a csacskaságok és szamárságok idézése anélkül, hogy ezt komolyan is vennénk. Tehát azt kérem, hogy a jövõben ne tegyük ezt, hogy a különbözõ törvényekrõl ilyen minõsítéseket adjunk.

Visszatérve az eredeti törvényjavaslatra, hadd említsem meg azt az egyszerû tényt, hogy a Házszabály szerint harminc nappal elõbb kellett volna az Országgyûlés elnökének benyújtani. Én augusztus 22-étõl több képviselõtársammal együtt nyomoztam ezt a törvényjavaslatot, de csak az elmúlt héten pénteken sikerült megkapni. Szeretnénk, ha a jövõben konzultálni tudnánk azokkal az érdekeltekkel, akik a tandíjbevezetés kapcsán már körülbelül két éve részt vesznek az elõkészítõ munkában.

Egy mondatot hadd mondjak az elõkészítésrõl. 1991 óta folynak a rektori konferenciával, a fõiskolai konferenciával, az OFÉSZ-szel különbözõ egyeztetõ tárgyalások, és miután a tandíj rendkívül bonyolult kérdés, teljesen természetes, hogy számos kérdésben nem sikerült a megállapodás. De úgy gondolom - és a mostani vita is azt mutatja -, hogy nem egyértelmû a tandíj bevezetése és az ezzel kapcsolatos kérdések, hiszen itt nemcsak a tandíjról van szó, hanem a hallgatói juttatásokról is, és ezt együttesen kell kezelni. Nagyon olcsónak tûnik, ha most azt mondjuk, hogy tandíjra nincs szükség, de közben állandóan emelkedik az étkezési díj, a szállásdíj a kollégiumokban és a különbözõ egyéb juttatások - tankönyv és így tovább -, ami azt jelenti, kétségtelen tény, hogy egyre növekedik a hallgatókra háruló összeg, az az összeg, amit be kell fizetni ahhoz, hogy a tanulmányaikat folytassák.

Engedjék meg, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatosan elmondjam, hogy az MDF-frakció megtárgyalta ezt a javaslatot, és elmondhatom, hogy az elsõ két pontjával, a pontosításokkal egyetért. A harmadikat, a tandíjra vonatkozó javaslatot azonban nemcsak a hatálybaléptetés szempontjából tartjuk fontosnak, hanem azt szeretnénk, hogy egy teljesen új törvény szülessen a tandíjról, ami az egészet átfogja, és ne csak a hatálybaléptetésre vonatkozóan legyen módosítás.

Utolsósorban pedig úgy gondolom, hogy a tegnapi oktatási bizottsági ülésrõl nyugodtan beszámolhatok, ahol a rektorok és a fõiskolai vezetõk elmondták, hogy rendkívül nehéz helyzetbe hozza õket a betervezett 5-600 millió, esetleg 800 millió hiánya, különös tekintettel azokra az egyetemekre, ahol nemcsak ezt az összeget nem kapja meg az egyetem és a fõiskola, hanem a külföldi hallgatók által befizetett tandíjat is elvonják az egyetemektõl, a fõiskoláktól, tehát a saját bevételüket is - ha úgy tetszik, amiért megdolgoztak - elvonják tõlük.

Ezért úgy gondolom, hogy általános vitára alkalmas ez a javaslat, de ilyen formában nem tudjuk elfogadni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage