Bretter Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én sem kívánom folytatni a tandíjvitát, hiszen való igaz, hogy ezt egy másik törvény egy komplex szabályozás keretében fogja majd elénk tárni.

Egyetlenegy pontját kívánom ennek a vitának kiemelni a magam részérõl még egyszer, fõként azok után, hogy Dobos Krisztina is megemlítette; ez pedig az, hogy az intézmények - s itt több megfogalmazás hangzott el ezzel kapcsolatosan - úgymond betervezték a tandíjbevételeket. Hangsúlyozni kell, hogy ezeket a tandíjbevételeket nem az intézmények tervezték be, hanem az elõzõ kormány elõzõ költségvetése terveztette be az intézmények számára, és úgy kezelte, mint kész bevételeket, amelyekhez majd szeptembertõl az intézmények hozzájutnak.

Éppen ezért egy furcsa látszat van keletkezõben, az a látszat, minthogyha a mostani tandíjat eltörlõ módosítás valamilyen módon egy költségvetési kihatással is járna. Nos, ez azért látszat, mert - még egyszer hangsúlyozom - a pénzt elvonták valamilyen módon ezektõl az intézményektõl; azon a címen vonták el, hogy majd valamikor tandíjbevételekhez fognak jutni, és egy másik kérdés az természetesen, hogy most szednek-e tandíjat vagy nem. Mert mi történik? Az történik, hogy az intézmények mindenképpen nagyon rossz helyzetbe kerülnek. Vagy úgy kerülnek végzetesen rossz helyzetbe, hogy most, egy hét múlva vagy néhány nap múlva, amikor jelentkeznek a diákok, akkor az intézmény valamilyen tandíjat kényszerül szedni, és ahogy belép a diák a kapun, abban a pillanatban azzal fogadják, hogy kérem szépen, tessék fizetni kétezer forintot. És amikor megkérdezi a diák, hogy miért, és akkor mi ennek a kompenzációja, vagy tudok-e hitelt felvenni, vagy egyáltalában hogyan is tudom én ezt kifizetni, akkor az intézmények nem fognak tudni válaszolni. Nem beszélve arról, hogy nyilván egy egész nyilvántartási bürokratikus mechanizmust is igényelne ezeknek a tandíjaknak a bevétele, amire az intézmények nincsenek felkészülve. Vagy pedig úgy kerülnek rossz helyzetbe - amint itt többen is említették -, hogy ehhez a pénzhez nem tudnak hozzájutni, hiszen a költségvetés ezt nem tartalmazza számukra.

Tehát ennek a módosításnak mindenképpen az volt a célja, hogy az elsõ helyen említett nehézséget ne okozzuk se az intézmények számára, s fõként ne okozzuk a hallgatók, a diákok számára azt a nehéz helyzetet, amit elvárhatnának, ha a törvény így maradna.

Tehát még egyszer: sajnos, az elõzõ költségvetés elvont az intézményektõl pénzt, és nem ez a módosítás fogja elvonni ezeket a pénzeket. Az egy másik kérdés, hogy a pótköltségvetésben vagy a következõ évi költségvetésben hogyan tudjuk ezt a kérdést rendezni, és nyilván akkor abban a vitában ez a kérdés fel fog majd merülni. Ezt szerettem volna leszögezni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage