Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr!

Pál László miniszter úrnak a mai napon nem áll módjában személyesen válaszolni az Ön által feltett kérdésekre, mivel korábban egyeztetett program szerint ebben az idõpontban a Komi Köztársaság elnökével folytat hivatalos tárgyalásokat. Ezért kért meg arra, hogy az általa írt választ helyette és nevében én ismertessem.

Képviselõ úr interpellációjából is kitûnik, hogy rendkívüli figyelemmel kíséri a Budapesten 1996-ban megszervezni tervezett szakvilágkiállítás ügyét. Ennek megfelelõen feltételezhetõ, hogy ismeri a koalíciót alkotó pártok választási programjaiban, a koalíciós megállapodásban, valamint a kormány programjában a szakvilágkiállítás megrendezésének kérdésében rögzítetteket. Tudja tehát azt, hogy azt ígértük, és a parlament által elfogadott kormányprogram is arra kötelezett bennünket, hogy a helyzet ismeretében sürgõsen foglaljunk állást a világkiállítás megrendezésének kérdésében.

A mielõbbi tisztázást és állásfoglalást az ország megbomlott gazdasági egyensúlyi helyzete és a további, esetleg feleslegesnek bizonyuló kiadások megelõzésére irányuló szándék egyaránt indokolta. Ezért a koalíciós pártok már július elején, tehát még a kormány megalakulása elõtt felkértek egy ad hoc bizottságot arra, hogy vizsgálja ki a helyzetet, a lehetõségeket, a körülményeket és a teendõket.

Ezért azt kell mondanom, már ez is mutatja, hogy az Ön beállításával ellentétes módon a kormánydöntés nem volt elõkészített. Válaszomnak ezt az elsõ pontját még az alábbiakkal szeretném kiegészíteni. A kormány számára az elõterjesztést - ez volt az egyik kérdése, hogy ki készítette - Pál László miniszter úr maga készítette, felhasználva egyebek mellett a Világkiállítási Programiroda, a Világkiállítási Társadalmi Fórum, a Fõvárosi Expo Iroda, a koalíciós pártok által felkért, elõbb említett szakértõi bizottság, valamint több más szakértõ által rendelkezésére bocsátott dokumentumokat, továbbá a világkiállítás fõbiztos asszonyával, a fõvárosi fõpolgármester úrral, a világkiállítási fórum vezetõjével, több tárca vezetõjével és más szakemberekkel folytatott személyes konzultációinak eredményeit.

2. Az elõterjesztést a kormány ülését megelõzõen megtárgyalta a közigazgatási államtitkári értekezlet július 26-án, és a fõbiztos asszony részvételével, aki az Ön állítása szerint az elõkészületekbõl ki volt zárva, a kormány gazdasági kabinetjének ülése július 27-én. Itt lehetõség nyílt a tárcáknak és a fõbiztos asszonynak is arra, hogy véleményüket kifejthessék és érvényesíthessék.

(14.10)

3. Interpellációja szövegébõl kitûnik, hogy Ön jól tájékozott az elõterjesztés elõkészítésének körülményeirõl és tartalmáról. Így bizonyára azt is tudja, hogy a kormány ülése elé öt változat került abból a célból, hogy a kormány eldönthesse, milyen irányban folytassuk a munkát. Ezek a változatok az alábbiak voltak: a) a munka folytatása az eredeti tervek szerint; b) a munka folytatása egy kidolgozandó, szûkített terv szerint; c) az egyetemi és fõvárosi fejlesztések folytatása állami forrásokból, valamint a világkiállítás vállalkozói forrásokból történõ kivitelezése; d) a világkiállítás lemondása, a fõvárosi és egyetemi fejlesztések kivitelezési ütemének hozzáigazítása a költségvetés lehetõségeihez, a millecentenáriumhoz kapcsolódó rendezvénysorozat kiterjesztése; e) a munkálatok teljes felhagyása.

A kormány - mint ez ismeretes - úgy döntött, hogy az említettek közül a d) változatot részletesen kidolgozza, és ide vonatkozó javaslatát terjeszti az Országgyûlés elé. Erre - mint az már tegnap is elhangzott ebben a Házban - a közeli napokban sor kerül. A javaslat tartalmazni fogja az expo reális kiadás- bevételi kalkulációját és a lemondásával járó megtakarításokat is.

4. A millecentenáriumi ünnepségsorozat az új kormány új ötleteként jelenik meg képviselõ úr interpellációjában. Ezzel kapcsolatban utalnom kell néhány korábbi döntésre, így a tavalyi CXI. törvényre, amely az 1994-es állami költségvetésrõl szól, és amely erre a célra már jóváhagyott bizonyos pénzösszegeket. Utalnom kell továbbá a kormány idei 3111., 3126., 3128. határozataira. Ezeket mind a korábbi és az Ön pártja által irányított kormány hozta. Kissé szétszakadozott volt ez a döntéssorozat, amely elõkészítette a millecentenáriumot. Ennek a kormánynak az a szándéka, hogy ezt újra megfontolja, és kibõvíti ezt az ünnepségsorozatot. A millecentenáriumhoz kapcsolódó rendezvénysorozatba integrálni kívánjuk azokat a vidéki és fõvárosi rendezvényeket, amelyek eredetileg az expo kísérõ rendezvényeként kerültek kidolgozásra. Az ide vonatkozó részletes munkát az Országgyûlés döntését követõen fogjuk beindítani.

5. Végül: a kormány nem hozott statáriális döntést. Mindössze állást foglalt arról, hogy milyen javaslatot dolgoz ki és terjeszt a tisztelt Ház elé. Ezt a kormányt, ezt a szocialista-liberális koalíciót ebben a döntésében a gazdaságpolitikája vezényelte; az a gazdaságpolitika, amely a gazdaságot a válságból akarja kiemelni, és amely az ilyenfajta költségvetési eszközöket munkahelyek teremtésére kívánja fölhasználni.

Az Országgyûlés a döntését az érvek és ellenérvek, a korábban hozott expotörvények és az azoktól való eltérések, a költségvetés helyzetének és lehetõségeinek ismeretében saját mérlegelése alapján hozza majd meg.

A miniszter úr nevében kérem képviselõ urat és kérem a tisztelt Házat, hogy válaszomat fogadja el. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. Torgyán József jelentkezik.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage