Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Igen, én úgy érzem, hogy megint ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint délelõtt: összekeveredik két teljesen különbözõ dolog. Az egyik az, hogy az elõzõ kormányzat tevékenységének következtében elõállt az a helyzet, hogy szeptember 1-je elõtt a tandíjügyben a parlamentnek döntést kell hoznia. (Dr. Szabó Iván: A kormánynak!) Nem lehet bevezetni a tandíjat szeptember 1-jétõl... Az elõzõ kormánynak, igen, ezt mondtam az elõbb is, köszönöm szépen. Az elõzõ kormány hibái és hiányos tevékenységének eredményeképpen ma nem lehet a tandíjat bevezetni. Ezért a parlament kénytelen saját döntését felülvizsgálni, és a tandíjat levenni a napirendrõl. Ez a kérdésnek az egyik fele.

Ettõl teljesen különbözõ kérdés, és nem is vagyunk arra felkészülve, hogy a pótköltségvetésben az egyetemektõl elvonandó, illetve az egyetemekhez, fõiskolákhoz juttatandó többletpénzek milyen formában és hogyan kerüljenek oda, vagy kerüljenek el onnan. Nem hiszem el, hogy ezt a két dolgot ne tudnánk különválasztani. A miniszter elõterjesztése arról szólt, hogy nem lehet szeptember 1-jétõl a tandíjat bevezetni, ennek következtében kéri a parlamentet, hogy módosítsa a felsõoktatási törvényt ezen a ponton.

Itt össze-vissza találkozunk számokkal. Dobos Krisztina elõterjesztésében, az indoklásban 500 millió forintos összeg szerepelt. Délelõtt hallottunk másik két számot, 800-tól 600-ig bezárólag. Ma a Pénzügyminisztérium jelenlévõ képviselõje a bizottságot úgy tájékoztatta, hogy szó nincs arról, hogy a költségvetésben szerepelne egy ilyen elvonási tétel. Ez kicsit ellentmond Szabó Iván délelõtt elénk tárt elképzeléseinek. Úgy hiszem, nincs a Ház abban az állapotban, hogy ennek a kérdésnek a pénzügyi oldaláról döntsön. Javaslom, hogy maradjunk annál - elfogadva az eredeti elõterjesztést -, hogy a törvényt ezen a ponton - a felsõoktatási törvényt - módosítsuk, és térjünk vissza erre a vitára a felsõoktatási törvénynél. Köszönöm szépen. (Dr. Szabó Iván jelentkezik.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage