Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kénytelen vagyok Horn Gáborra reagálni. Ugyan lehet mindent a korábbi kormányra fogni, de azért a jelenlegi kormánynak az oktatási minisztere a kormány felállását követõen bejelentette, hogy ez a kormány nem kíván tandíjat fizettetni, tehát azért ne legyünk... Annyi mindent el tudott intézni ez a kormány, a csomagterv elfogadásán, az expo-lemondás keretén keresztül! Nekem azt Horn Gábor ne mondja, hogy az elmúlt két hónapban egy kormányrendelettel a tandíj szabályozását - ha akarta volna - ez a kormány nem tudja megcsinálni. Ez a kormány bejelentette, hogy nem akar tandíjat csinálni. Tehát világos, ez is egy kormánydöntés, de ezt nem az elõzõ kormány kontójára kell írni, hogy ez a kormány nem akar tandíjat az idén bevezetni. Ha akart volna, megtehette volna. Olyan ripsz-ropsz, ahogy az expo-lemondásról a kormánydöntés megszületett, meg lehetett volna egy technikai dolgot is hozni.

(15.30)

És még egyszer rögzítjük: pont arról folyt a vita, hogy mi azt javasoljuk, hogy a parlament hatáskörébe tartozzon a tandíj teljes kompenzációs rendszere, amely szintén a kormány kompetenciája a törvény értelmében, tehát a Háznak evvel nem kellene foglalkoznia a jelenlegi törvény értelmében. Dobos Krisztina azt javasolta, hogy a kompenzációs rendszer oly sok adózási kérdést, bankhitel-kérdést, konstrukciókat tartalmaz, hogy jó lenne, ha ez nem a kormány kezében maradna, hanem a parlament rálátásával, mert az egész ifjúságpolitikát érinti. Tehát teljesen egyértelmû, hogy más dolog a tandíj bevezetése, de azon nem lehet vitatkozni, hogy a felsõoktatási intézményeknél a tandíjból származó bevételek a költségvetési támogatás megállapításánál figyelembe lettek véve.

Hogy ki miatt nincs tandíj, ez egy akadémikus vita, tény, hogy ez a bevételi forrás az egyetemeknél hiányzik. Az a kérdés, hogy ezt most tudjuk-e pótolni, errõl szól a módosító indítvány, hogy egyéb elvonások és hozzátevések hogy lesznek a pótköltségvetésben, az egy más kérdés, de ez helybõl 70 millió forint csökkenést jelent a költségvetés oldaláról a felsõoktatási intézmények számára. Tehát egész egyszerûen, ha nincs tandíj, akkor tudomásul vesszük, hogy nincs tandíj, de ez 70 millió...(Közbeszólások: 700!)...700 millió forint mínuszt jelent a felsõoktatási intézményeknek. Valamit evvel kell csinálni! Egyértelmû, más kérdés, hogy arról, amit külföldi oktatás, külföldi szerzõdések, belföldi szakértõi szerzõdések címén befésül a költségvetésbe a pótköltségvetés, arról most valóban nincs mit vitatkozni.

Lehet ezt is a pótköltségvetés keretében csinálni, csak az a kérdés, hogy mondjuk szeptember 1-je után lényegesen késõbb hozzuk meg a pótköltségvetést, szeptember 1-jétõl ennyivel kevesebb az állami támogatási apanázs a felsõoktatási intézményeknek, hogy fogják a kimaradó tandíjbevételek idõarányos részét pótolni, amíg a pótköltségvetés errõl nem rendelkezik? Ezért lett volna jó egy automatizmus, ezért kértünk ebben az ügyben szavazást. De lehet úgy dönteni, és nyilván ez lesz a Ház döntése, hogy ne most döntsünk, hanem a pótköltségvetés esetében, de félõ, hogy egy-két hónap kimarad, és finanszírozási, likviditási problémák lépnek föl a felsõoktatási intézményeknél. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage