Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKgP): Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Itt nagy baj van, itt összekeverik a fogalmakat. Én azt mondtam, hogy azt a szakasszisztenst, akinek jogosítványa van, amit államvizsgán szerzett, azt nem bírálhatja felül egy patikus, hogy megbízza vagy nem bízza meg. Ezt azért tettem utána, mert nagyon gyakran elõfordul, hogy csak asszisztens van - mert ilyen is van a patikai világban, mivel patikus családból származom, ezt nagyon jól tudom -, ha ott a gyógyszerész vállalja a felelõsséget, hogy én rábízom Jóskára vagy Pirikére ezt az ügyet, bár nincs neki szakasszisztensi vizsgája; egyszerûen a laboratóriumban tesz-vesz, de ez egy ügyes kislány, ha rossz gyógyszert ad ki, akkor a gyógyszerész a felelõs. (Zaj.) De a szakasszisztens esetében a szakasszisztens a felelõs, mert erre jogosítványa van.

Ez ugyanolyan dolog, mert a bizottságban az egyik oldal azt mondta, hogy ezzel rongálom a patikusok lehetõségét, mert szakasszisztenst fognak alkalmazni és a patikusok nem jutnak álláshoz, a másik oldal azt mondta, hogy akkor pedig képesítés nélküli, nem szak-, hanem csak sima asszisztenseket fognak alkalmazni és megbízzák õket. Mind a kettõ fennállt, mind a kettõ igaz, bár ez egy felelõsségteljes dolog: egyik oldalról a szakasszisztens a felelõs, mint olyan személy, akinek ilyen diplomája, jogosítványa van, a másik oldalról a gyógyszerész a felelõs, ha egy képzetlen emberre bízza a gyógyszer kiadását.

Ez tehát egy ilyen ügy, itt államvizsga van, az államvizsgát egy patikus nem bírálhatja felül véleményem szerint.

A másik dolog pedig - amit itt még meg kívánok jegyezni - az, hogy a felelõsség kérdésében azt mondták, hogy mindig egyszemélyben a gyógyszerész a felelõs. Ez körülbelül olyan, drága uraim, hogy van egy mozdonyvezetõ, aki azért felelõs, hogy a mozdonyt vezesse. Ha elüt valakit, mert nem veszi figyelembe a piros szemafort, akkor nem a MÁV vezérigazgatója a felelõs és ezt folytathatnám rengeteg ilyen példával, jogosítvánnyal stb. de nem akarom. Tehát értsük meg, csak azt mondom, hogy nem lehet 18 ezer embert kirekeszteni a munkához való olyan jogából, ahol neki jogosítványa van bizonyos feladatot elvégezni, s ezt nem lehet átadni különféle más, nem olyan magas fokú vagy nem olyan illetékes személyeknek. Tehát ez volt a véleményem, ez volt a javaslatom lényege, ehhez kérem az Önök támogatását, mert azt hiszem, némileg itt igazam van. Nem akarom csûrni-csavarni, de nem lehet kirekeszteni ezeket a becsületes embereket, akik iskolába jártak, akik tanultak, akik ezt vállalták, a gyerekükre a nagymama vagy más ügyelt, akik államvizsgáztak. Ez nem jogállamiság, ez egyszerûen...(Zaj. - Hegyi Gyula: Ez a diktatúra!) ...az emberi jogok, illetve a munkához való jogok megnyirbálását jelenti. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage