Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót. Csak nagyon röviden, a Hack Péter által elmondottakból két momentumra tennék észrevételt.

Az egyik tulajdonképpen a szakmai kérdések, amibe szerintem sem szerencsés, ha ennél mélyebben, a plenáris ülés szintjén belemegyünk. Ez legfeljebb annak az érvemnek a gyakorlati alátámasztására volt jó, hogy mennyire nem lenne szerencsés, ha a bizottságban idõkeretekben kellene ezeket az alkotmányos, szakmai kérdéseket megvitatni.

Egyetlenegy megjegyzés még a szakmai részletekbe való bocsátkozás nélkül: elõrebocsátva és elfogadva azt, hogy természetesen az Alkotmány imént idézett 24. § (1) bekezdése teljes harmóniában valóban nem lesz ezzel a Házszabállyal, azért én különbséget tennék eljárási jellegû szabályok között, hiszen az alkotmány abban felhatalmazást ad, hogy az Országgyûlés Házszabályban alkotja meg a maga eljárási szabályait. Tehát esetleg az eljárási határozatokat máshogy meg lehet ítélni, mint az érdemi döntéseket, de hangsúlyozom, hogy ezt a vitát ebben a kérdéskörben és ilyen részleteiben már valóban nem a plenáris ülésen kell majd folytatni.

Amiért inkább szót kértem, az az észrevétel, hogy az alkotmányügyi bizottság megtárgyalta a javaslataimat, és számos javaslatot akceptált. Ennek nagyon örülök, de nem ismerem a részletes, sõt a nem részletes eredményeit sem annak, hogy az alkotmányügyi bizottság eddig mit végzett. Nem szemrehányásként mondom, nem azt mondom, hogy bármiféleképpen megkövetelhetõ lenne az általános vita közepe táján vagy a vezérszónoklat elhangzása után alig egy félórával az, hogy az alkotmányügyi bizottság beszámoljon arról, meddig jutott a munkájában. Természetesen tudjuk, hogy egy felgyorsult tempóban foglalkozunk ezzel, azért, hogy minél hamarabb meglegyen a Házszabály, természetes az is, hogy ebben a felgyorsult tempóban minden javaslattevõ nem tud mindig ott lenni az adott bizottság ülésén. Én csak magyarázatul mondom azt, hogy nem tudtam kellõ információkhoz jutni, anélkül, hogy emiatt bárkinek lelkiismeret-furdalása kellene legyen, akár az alkotmányügyi bizottságnak, akár nekem. Annál inkább örülök így látatlanban - ugyan nem tudom, milyen mértékû a javaslataim eredményessége -, nagyon örülök elõre is annak a közlésnek, hogy ezek szerint számos javaslatom elfogadást nyert, és úgy vélem, ezzel sikerült egy konstruktív téglát hozzátenni ehhez az egész építményhez, amin dolgozunk. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage