Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke, a bizottság elõadója: Alelnöknõ, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Az Országgyûlés önkormányzati és rendészeti bizottsága 1994. augusztus 31-i ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról beterjesztett T/31. számú, valamint a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/45. számú, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatokat. A bizottság az említett ülésen az úgynevezett önkormányzati csomag valamennyi törvényjavaslatát külön-külön vitatta meg, s valamennyit, így az elõbb jelzett három javaslatot is általános vitára alkalmasnak ítélte.

Mivel a bizottság az egyes javaslatokhoz külön elõadót nem állított, engedjék meg, hogy a bizottság ülésén elhangzott vitát, észrevételeket, érveket és ellenérveket most én tolmácsoljam a tisztelt Háznak. Egyúttal jelzem, magam is azt a gyakorlatot követem, hogy a három, egymással összefüggõ törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzottakat együttesen ismertetem.

A bizottsági vita meghatározó eleme volt, hogy mennyiben helyes az a kormány által alkalmazott eljárás, amely az önkormányzati törvények több lépésben történõ szakaszolt módosítását jelenti. Azt mondhatom, hogy a bizottsági ülésen a vita lényegében végig e kérdés körül forgott. Az ellenzéki pártok képviselõi határozottan nehezményezték és rendkívül aggályosnak tartották az említett eljárást. Rámutattak, hogy a képviselõi és a polgármesteri minõség közötti összeférhetetlenség utólagos feloldását követõen a kormány most másodízben terjeszt be az önkormányzatokra vonatkozó, tartalmában egyébként döntõen helyeselhetõ módosításokat. Ugyanakkor ismeretes, hogy a közeljövõben, várhatóan 1995 elején sor kerül a polgármesterek hatáskörének rendezésére, s különösen az önkormányzatok gazdálkodásának az új államháztartási törvénnyel összhangban álló módosítására.

Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy elõbb a szakaszolt törvénymódosítás ellen szóló véleményeket gyûjtsem csokorba, majd azt követõen a tervezett eljárás ésszerûségét támogató érveket ismertessem.

Az ellenzéki képviselõk mindenekelõtt azt kifogásolták, hogy az önkormányzati törvények több ütemben történõ módosítása miatt az önkormányzati választások feltételei nem egyértelmûek. A képviselõi és a polgármesteri helyekre pályázók nem tudhatják pontosan, hogy mire is vállalkoznak. Nem mindegy ugyanis, hogy az önkormányzatok gazdálkodása milyen feltételek mellett folyhat majd, valamint az sem, hogy a polgármester hatásköre a választásokat követõen milyen terjedelemben kerül meghatározásra. Ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban volt, aki következetlennek tartotta a polgármesteri szerepkör szabályozását, tudniillik a polgármesterek országgyûlési képviselõvé választásának lehetõvé tétele, valamint a hatáskörük jövõben várható kiszélesítése megkérdõjelezi a feladat érdemi ellátását.

(16.20)

E vélemény szerint a képviselõ polgármesterek csökkent értékû helyi munkavégzését a kormány is beismeri, amikor a polgármesteri tiszteletdíjukat tervezi ilyen esetben a felére csökkenteni.

Az ellenzéki képviselõk álláspontja szerint a tervezett törvénymódosításokat egy ütemben, most kellett volna elvégezni. A kormányzati szerepre készülõ MSZP ugyanis már korábban is, részleteiben foglalkozhatott volna e kérdésekkel, valamint az sem lényegtelen, hogy a Belügyminisztérium apparátusa már régóta foglalkozik a lehetséges szakmai megoldásokkal. Itt jegyzem meg egyébként - mivel úgy érzem, ezt jeleznem kell -, hogy a bizottság tagjai közül többen - kormánypárti és ellenzéki képviselõk egyaránt - elismeréssel szóltak a Belügyminisztérium dolgozóinak színvonalas munkájáról.

Végezetül említést érdemel, hogy az ellenzéki képviselõk is járható útnak tartották a Fõvárosi Önkormányzatra vonatkozó rendelkezéseknek az önkormányzati törvénybe való inkorporálását - e szabályok értékelésébe azonban nem bocsátkoztak.

Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Most pedig rátérnék azoknak az érveknek az ismertetésére, amelyek a több szakaszban történõ törvénymódosítás mellett hangzottak el a bizottság ülésén.

A kormánypárti képviselõk elmondták, hogy kétségtelenül nehezen egyeztethetõ össze egyfelõl a közigazgatás stabilitása iránti igény, másfelõl pedig a szabályok korszerûsítése okozta változások szükségszerûsége. A társadalomban és a gazdaságban bekövetkezõ változások követése, illetõleg az új mozgásterek megteremtése azonban elkerülhetetlenné teszi az önkormányzati törvények idõnkénti módosítását. A kormánypárti képviselõk úgy ítélik meg, hogy a változtatásokra csak fokozatos törvénymódosításokkal kerülhet sor. Az önkormányzati választásokig ugyanis nincs elegendõ idõ a teljes joganyag rendezésére. Ezzel összefüggésben felhívták a figyelmemet arra, hogy egyszerûen nem kivitelezhetõ az önkormányzatokat érintõ törvények és az ezekkel összefüggésben lévõ más törvények egyidejû, egymást figyelembe vevõ, átfogó újraszabályozása. Röviden szólva: nem lehet egyidejûleg az önkormányzati törvényeket módosítani, új államháztartási törvényt alkotni, az Állami Számvevõszékrõl szóló törvényt módosítani, az úgynevezett hatásköri törvényt felülvizsgálni. Amennyiben a kormány ezt az utat választotta volna, a parlament most hónapokon át csak e kérdésekkel foglalkozhatna, s nem maradna idõ más, ugyancsak rendkívül fontos kérdések megbeszélésére.

A helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat új változatáról bizottságunkban nem alakult ki érdemi vita. Ennek egyszerû technikai oka volt: a javaslat új változatát - amelyet a Belügyminisztérium kétségtelenül jó szándékkal, de a felkészülést végül is megzavaró módon készített el - a bizottsági tagok egy része nem tudta kellõen megismerni és annak részleteit értékelni. A bizottság végül - 6 tartózkodás mellett - a javaslatot általános vitára alkalmasnak minõsítette. Úgy gondolom azonban, hogy a késõbbi bizottsági üléseken e törvényjavaslatról valószínûleg még érdemi vita fog kialakulni, hiszen talán e javaslat tartalmazza az úgynevezett önkormányzati csomagból a legjelentõsebb változásokat az önkormányzati rendszert illetõen.

Tisztelt Országgyûlés! Az elmondottak szerint kívántam összefoglalni az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalt anyagát. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage