Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A képviselõtársunk által feltett kérdés egy olyan, folyamatban lévõ, sok embert érintõ bûnügyi vizsgálatra vonatkozik, amelyhez hasonló - bár módszereiben és az okozott kár nagyságában eltérõ - ügy több is van az országban, sõt, a sajtóból ismert, hogy külföldön is - például Oroszországban, Romániában - követtek el hasonó visszaéléseket.

Folyamatban van annak az ügynek a vizsgálata, amelyben egy kft. ügyvezetõ igazgatója '93-tól folyamatosan, az egész országra kiterjedõen vásárolt fel kárpótlási jegyeket, milliárdos értékben, kedvezõ feltételekkel kecsegtetve a hiszékeny embereket. A feltûnõen magas árfolyam reményében a sértettek, egy minimális összeg kifizetése mellett, átadták kárpótlási jegyeiket, ám a fennmaradó, beígért, magasabb összegre hiába vártak.

Az ügyek közös jellemzõje, hogy vállalkozók tisztességtelen nyereséget vagy más, nehezen elérhetõ vagyontárgy - lakás, autó - megszerzését kínálják fel jóhiszemû befektetõk ezreinek anélkül, hogy ennek teljesítésére bármilyen reális lehetõségük volna.

A Veszprém Megyei Rendõr-fõkapitányság is egy ilyen ügyben folytat nyomozást, különösen nagy kárt okozó csalás és más bûncselekmények miatt, az elõzetes letartóztatásban lévõ Tribuszer Zoltánné és társai ellen. Tribuszerné a múlt évben létrehozta a Tribu Bt.-t, majd néhány hónappal késõbb a T and KG Befektetésszervezõ és Tanácsadó Kft.-t, melyek útján az ország szinte minden megyéjére kiterjedõen, az átlagosnál magasabb - havi 10 százalékos - kamat ígéretével jogtalan betétgyûjtõ tevékenységet folytatott. A szerzõdések megkötését mintegy százharminc üzletkötõ végezte. A nyomozás eddigi adatai szerint több mint tízezer fõvel kötöttek szerzõdést, mintegy két és fél milliárd forint tõke elhelyezésérõl. Az ügyrõl szóló újságcikkekben, valamint a befektetõk által késõbb megalakított érdekvédelmi egyesület bejelentéseiben úgy mutatták be a vállalkozást, mint amely legálisan, a bankfelügyelet engedélyével folytatja tevékenységét, annak ellenére, hogy ez nem felel meg a valóságnak, így mûködésük soha nem volt jogszerû.

A vállalkozások a betétek gyûjtésén és a befolyt összegekbõl a lejárt követelések visszafizetésén kívül semmilyen más jövedelemszerzõ üzleti tevékenységet nem folytattak, így esély sem volt arra, hogy valamennyi befektetõ visszakapja pénzét és az ígért kamatokat.

A gyanúsítottaktól 450 millió forint készpénzt, 177 millió forint értékben kárpótlási jegyet és egyéb értékeket foglaltak le, majd vettek zár alá, összesen 735 millió forint értékben. Nincs fedezet körülbelül 1 milliárd forint értékû tõkekövetelés kielégítésére, és a gynúsítottak nem tudnak számot adni mintegy 700 millió forint felhasználásáról.

Ez ideig a Komlói Városi Bírósághoz a károsultaktól körülbelül négyezer fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem érkezett, melyek egy részével szemben a kft. meghatalmazott képviselõje nagyrészt ellentmondással élt, perre kényszerítve az igényt érvényesítõket.

Az ügy bonyolultsága, a sértettek nagy száma és a könyvelés szinte teljes hiánya miatt - nem vezettek könyvelést a vállalkozásnál - a nyomozás elhúzódik, befejezése az év vége elõtt nem várható.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage