Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Akkor viszont valóban rövidre kell fognom.

A helyzet tehát az, hogy a befektetõk a rendõrséghez, az ügyészséghez és más szervekhez fordultak annak érdekében, hogy befektetésüket visszakapják. A megyei fõügyészség álláspontja szerint azonban az ezzel kapcsolatos panaszok nem teljesíthetõk, a zár alá vétel megalapozott és törvényes volt. A zár alá vett vagyon nem elegendõ valamennyi károsult kártalanítására, illetve - mivel pénzrõl és kárpótlási jegyekrõl van szó - nem azonosítható a befektetõ által átadott és a zár alá vett érték. A károsultaknak a büntetõeljárásban a büntetõügyben ítéletet hozó bíróság ítélheti meg polgári jogi igényüket, és csak ennek alapján részesedhetnek a rendelkezésre álló vagyonból.

Tájékoztatom még a tisztelt Országgyûlést, hogy a Baranya Megyei Bíróság nyolc befektetõ kezdeményezésére kimondta a cégek fizetésképtelenségét, de mivel a kft. meghatalmazott képviselõje a végzés ellen ugyancsak fellebbezett, így az ügyben jogerõs döntést a Legfelsõbb Bíróságnak kell hoznia. A döntést követõen felszámolóbiztos rendelkezésére lenne bocsátva a zár alá vett vagyon is.

A leírtak alapján sem a Belügyminisztériumnak, sem a nyomozást folytató rendõrségnek nincs törvényes lehetõsége arra, hogy az ügy nyomozati szakaszában a károsultak igényeinek kielégítésére érdemi intézkedést tegyen.

Kérem a tisztelt Országgyûlést a válasz elfogadására. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage