Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban rögtön le kell szögeznem, tökéletesen egyetértek Önnel abban, hogy felháborító bárkik részérõl bármilyen ünnepség megzavarása - különösen akkor persze, ha a köztársasági elnök és más kormánytagok is jelen vannak. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)

1994. augusztus 20-án Budapesten a Szabadsághíd és az Erzsébethíd között, a Duna nyomvonala felett a Magyar Repülõszövetség, valamint a Magyar Államvasutak Repülõ- és Ejtõernyõs Sportegyesület látványos légibemutatót tartott. A repülésre az engedélyt a Magyar Honvédség Repülõszemlélõség, a repülési szakmai engedélyt a Közlekedési Fõfelügyelet repülési felügyelet osztálya adta ki. Az engedély behatárolta a repülés idõpontját, idõtartamát, irányát, területét és magasságát. A bemutató során kereskedelmi röpcédulák szórására is engedélyt kértek ugyanazon területre, mely engedélyt az ORFK légirendészeti parancsnoksága adta ki. A repülõgépek a röpcédulákat a fent említett idõpontban - az engedély tartalmától eltérõen - nem az abban szereplõ területre, hanem a budapesti Szent István Bazilika elõtti térre, valamint a körmenet útvonalára szórták alacsony magasságból, a repülés biztonságát veszélyeztetve. Valóság, hogy a körmenetet és a szertartást az általuk okozott zajjal megzavarták, a röpcédulák tartalma az ünnepi eseménytõl idegen volt - ez nemcsak valóság egyébként, hanem felháborító is egyúttal.

A röpcédulaszórást végrehajtó, az engedélyezett útvonaltól eltérõ, a repülés biztonságát veszélyeztetõ repülõgép-vezetõk ellen a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Légügyi Fõigazgatóságának kezdeményezésére az ORFK Légirendészeti Parancsnoksága szabálysértési eljárást folytat. A vizsgálat, valamint az eljárás eredményérõl az ügy lezárása után a kérdést feltevõ képviselõ urat, valamint a közvéleményt tájékoztatni fogom.

A hasonló esetek megelõzése érdekében utasítottam az Országos Rendõr- fõkapitányság vezetõjét, hogy a jövõben a röplapszórások engedélyezése során a kérelmezõk figyelmét határozottan hívják fel az engedélyben foglaltak pontos betartására, az attól eltérõ magatartás szigorú szankcionálására. Intézkedtem továbbá, hogy az Országos Rendõr-fõkapitányság illetékes szervei ez irányú hatósági tevékenységüket a jövõben fokozottabb körültekintéssel végezzék. Budapest-Belváros 5 kilométeres sugarú tiltott légterén belülre csak különösen indokolt esetben adjanak ki röplapszórási engedélyt, és annak szabályszerû végrehajtását minden esetben ellenõrizzék.

Abban az esetben természetesen, ha a rendõrség vagy a Belügyminisztérium tudomására jut, hogy valakik ünnepséget akarnak megzavarni, lehetõség van a közbelépésre. Mindnyájunk felelõssége azonban, hogy olyan légkört teremtsünk ebben az országban, hogy ilyen esetek a jövõben ne forduljanak elõ.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage