Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati törvénycsomaggal kapcsolatban az alkotmányügyi bizottságban kisebbségi vélemény tulajdonképpen azzal a tartalommal alakult ki, hogy valamennyi, e csomagba tartozó törvény általános vitára bocsátását ellenezzük, a törvényeket megtárgyalásra alkalmatlannak tartjuk. Ez alól talán a most tárgyalandó törvénytervezet az egyetlen olyan kivétel, amely azért igen gondos munkával, de álláspontom szerint kijavítható.

Három alapvetõ kérdésre szeretnék kitérni, ami úgy a miniszter úrnak, az államtitkár úrnak és az elõttem szóló MSZP-s képviselõ úrnak a figyelmét elkerülte, és nem került a tisztelt Ház elé.

Az elsõ kérdés a polgármester fegyelmi és kártérítési felelõsség-csomagban, a 7. § (1) bekezdésében található. Azt írja a törvénytervezet, hogy a fegyelmi eljárás kezdeményezésére a képviselõ-testület tagja, bizottsága - eddig minden rendben van, és most jön a számunkra elfogadhatatlan - a fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal vezetõje jogosult. A megyei hivatal vezetõjének azt a jogot is megadja a törvény, hogy a fegyelmi kezdeményezést kötelezõ erõvel írja elõ az önkormányzatnak. Vagyis a megyei hivatal vezetõje a helyi önkormányzatot mint állami tisztségviselõ minden további nélkül utasíthatja. Ez az elmúlt négy esztendõben ismeretlen volt, és meggyõzõdésem szerint a hatályos alkotmányunk 44. §-ába ütközik.

Annak idején egy olyan eljárás volt, hogy felhívta a közgyûlést, illetve a képviselõ-testületet a törvényesség õre, és hogyha ennek a felhívásnak a testület nem tett eleget, akkor a jogosított bírósághoz fordulhatott. Itt a törvénytervezet nem ezt az utat járja, hanem azt mondja, hogy a fegyelmi eljárást a képviselõ-testület köteles megindítani.

Szeretnék egy másik pontra is kitérni, szintén a polgármester felelõsségével és felelõsségre vonásával kapcsolatban. A polgármester polgármesteri tisztsége megszûnik a tervezet 2. § (1) bekezdés j) pontja szerint a polgármesternek e tisztségével összefüggõ bûncselekménye miatt a büntetõjogi felelõsség jogerõs megállapításával. Úgy érzem, hogy ez a szabályozás így meglehetõsen furcsa és meglehetõsen tág kört ölel fel a bûncselekményi felelõsség, és ennek nem valószínû, hogy egyenes jogkövetkezménye kell hogy legyen a polgármesteri tisztség megszûnése.

Ez az a két kérdés, amit álláspontom szerint minden körülmények között ki kell iktatni ebbõl a törvénytervezetbõl.

Tisztelt Ház! Én tökéletesen értem azt a törvényalkotói igényt, hogy az ország területén igen nagy szórás volt a tiszteletdíjak tekintetében, nagyon sok visszásság volt azzal kapcsolatban, hogy különbözõ települési önkormányzatoknál milyen eltérõ tiszteletdíjban részesültek a képviselõk. Ezt a szándékot osztom, csak az a kérésem, hogy itt azért az elõterjesztés során ezt fokozottabban meg kellene vizsgálni, és pontosan végig kellene gondolni azt, hogy milyen feladatokat kívánunk elláttatni önkormányzati képviselõkkel.

A délelõtti vitában elhangzott például az, hogy a fõvárosi közgyûlés - melynek pillanatnyilag még tagja vagyok - feladatai mennyire megnõnek a kerületi önkormányzatok feladataival szemben. Ezzel szemben szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fõfoglalkozásként tevékenykedõ fõvárosi közgyûlési képviselõk a következõ ciklus idején szerény számításom szerint bruttó 37 ezer forintért láthatják el tevékenységüket, ami jelenthet akár napi 12 óra elfoglaltságot is.

(15.30)

Abban az esetben, hogyha több tisztséggel együtt még egy bizottsági elnöki feladatot is betöltenek, s ezzel esetleg még hatósági jogkört gyakorolva is tevékenykednek a következõ ciklusban, akkor a bruttó tiszteletdíjuk elérheti akár az 56 ezer forintot is.

Azt hiszem, hogy az ilyen fajta szabályok az igényelt cél megvalósítását nem szolgálhatják. Itt nyilvánvalóan olyan anomáliák vannak... - én elfogadom azt, hogy Budapesten egyes kerületekben 10-12 ezer forintos tiszteletdíjak voltak, a Fõvárosi Közgyûlésben voltak 70-80 ezer forintos tiszteletdíjak, de azért az általános szabálynak ilyen részletekig menõ megfontolását mindenféleképpen az elõterjesztõ figyelmébe ajánlom.

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatosan egyébként én a részletes vita során szintén szót fogok kérni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage