G.Nagyné Dr.Maczó Ágnes Tartalom Elõzõ Következõ

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKGP): Természetesen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársaim! Sajnos olyan a Ház munkarendje, hogy ha komolyan akar dolgozni például egy képviselõ és történetesen a részletes vitában kapcsolódó módosító indítványt kíván benyújtani - én most tizenötöt nyújtottam be a Háznak -, akkor ki kell menni, és amíg a részletes vita folyik, a szobájában - történetesen szerencsém van, mert itt van szobám - a tévében nézem, hogy mi zajlik, és közben a kapcsolódó módosító indítványaimat átolvasom, hogy a gépelésnél nem történt-e hiba. Ez történt, tisztelt Eörsi úr! Tehát kénytelen voltam kimenni, mert elolvastam az anyagot, nehogy hibásan kerüljön önök elé. Ez történt, igazoltam a hiányzásomat, remélem, elfogadják.

Megszokott már a Házban, hogy ha valakinek nincsen érve, akkor külföldi példákkal jön elõ. Jöhetnék én is, Eörsi úr is tudja, hogy erre is van példa, arra is van példa - nem ez a lényeg. Amire õ a beszédét kifuttatta, azt én nagyon jól értem és nagyon jól tudom, hogy mi. Hosszú idõ óta nyilvánvaló és kifejezést is adott néhány SZDSZ-es politikus - mert nem mindenki - annak az elvének, hogy a liberalizmus csak önmagáig terjed, és a demokráciát csak addig tudja elfogadni, amíg õ a véleményét szabályosan kifejtheti. De amikor már másnak a szabad véleménynyilvánításáról van szó, vége a liberalizmusnak - számukra.

Számomra nincs vége. Én úgy gondolom, hogy egy vitában szabad véleménynyilvánításhoz minden képviselõnek joga van. Ha nincs joga, ki kell mondani, hogy nincs. Ha kimondja a Házszabály, amely minden képviselõre kötelezõ lesz, természetesen betartjuk.

Amit õ sugallt, hogy nem lenne rossz, ha levonnám a konzekvenciát, stb., stb., stb. - nem is foglalkozom a kérdéssel, mert nagyon jól tudja Eörsi úr, ha valaki komolyan gondolja a munkáját, az én vagyok. Én olyan komolyan gondolom, hogy betartom a szabályokat, betartom a jogszabályokat is. S mivel jogász vagyok, tudom, hogy a törvényadta keretek között milyen mozgásterem van. Ha diktatúra van, kérem, akkor ahhoz tartom magam - ha demokrácia van, ahhoz... (Derültség.).., de elmondom a különvéleményemet! És ha Eörsi úrék úgy szabályozzák a Házszabályt, hogy a diktatórikus jogok többségben lesznek, akkor nem tudok mást mondani, mint hogy sajnálom.

Természetesen jogászként különösen tudom, hogy hogyan kell a szabályokat alkalmazni. Úgyhogy a javaslatát nemcsak nem fogadom meg, hanem nem tartom komolynak, és megkérem, hogy olyan komolyan vegye a javaslataimat, mint ahogy én megtettem. Tehát nem azért mondtam el, amit elmondtam, mert bízom abban, hogy majd elfogadják. Tudom én, hogy nem érdekük, hogy elfogadják! Tudom én, hogy nem az a céljuk, hogy itt mindenki szabadon véleményt nyilvánítson! Hát tudom én, hogy mit akarnak! (Derültség.) De addig, amíg képviselõ vagyok, el is fogom mondani. Úgy gondolom...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage